Palačinke samo od domaćih namirnica iz središnje Istre

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Umjesto jedne velike kuhinje za pripravu kreativnih palačinki, što je lani bilo nedovoljno da zadovolji pomamu brojnih posjetitelja prvog Festivala palačinki u Pazinu, ove će ih godine biti čak tri razmještene ne samo u Spomen domu, već i u grijanom šatoru ispred.

Festival palačinki održat će se u subotu, uoči blagdana pazinskog patrona svetog Nikole, od 10 pa sve do 22 sata, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradska savjetnica za vođenje projekata i manifestacija Ranka Šepić, ravnatelj POU-a Darko Tumpić i tajnica Udruženja obrtnika Pazin Alison Merlić.

Na dvije kuhinje u holu Spomen doma palačinke će pripremati maestro choccolatier Robert Perić sa svojim timom kuhara, dok će u šatoru biti smještena kuhinja s tri punkta na kojima će se predstavljati domaći ugostitelji: La Marenda, hotel Lovac, Francuz i Istra Inspirit iz Pazina, Stara štala iz Boruta, restoran Dorina iz Plomina i hotel Amfiteatar iz Pule. Važno je istaknuti da će se za izradu palačinki koristiti isključivo lokalne namirnice središnje Istre: brašno Setum mlina iz Starog Pazina, jaja Tomažin iz Vele Trabe, mlijeko mljekare Latus iz Žminja i proizvodi Miro tartufi iz Motovuna.

Uz ugostitelje na festivalu će se predstaviti proizvođači namirnica odnosno namaza za palačinke (Api Pilaj, Boris Hrvatin, Kosac, Miro tartufi, Guranis, Cvetka Laganis, Andrija Dušić i Prodan tartufi) koji će na svojim štandovima nuditi razne pekmeze i džemove, med, orahe, svježe voće, namaze od tartufa i drugo.

Za posjetitelje će biti organiziran bogati zabavni program. Za djecu već od 10, pa sve do 17 sati Društvo Naša djeca održavat će dječje animacijske radionice, u 15.30 plesnom će se točkom predstaviti skupina Roxy dance, a u 16 sati slijedi glazbena predstava "Magična glazbena priča".

U velikoj dvorani u 11 sati će se prikazati obiteljski film Pan, a u 19 sati komedija "Pripravnik", dok je kazališna predstava "Božićna bajka" zagrebačkog Hit teatra zakazana u 17 sati. U 18 sati najmlađe će razveseliti dolazak svetog Nikole, a od 20 do 22 sata nastupa duo Stand by. U susjednoj diskoteci Magnus od 18 do 21 sat održat će se dječji disko s nastupom mađioničara Stefana u 18.30 sati, a u 23 sata koncert grupe Koktelsi.

Tijekom petka, subote i nedjelje lokalni ugostitelji nudit će palačinke po posebnoj recepturi u sklopu programa Slatki vikend. Slatke delicije će se moći kušati u bistrou Pod lipom, buffetu Bunker, pizzeriji Peperone, slastičarnici Gema, agroturizmu Stara štala u Borutu, pizzeriji Rotonda na Lindaru i restoranu Vela vrata u Bermu.

U sklopu programa Slatki šoping čak 23 pazinske trgovine na festivalski će dan biti otvorene do 19.30 sati, a posjetiteljima s festivalskom ulaznicom nudit će popuste na asortiman od 15 do 50 posto. Animaciju pazinskih ugostitelja i trgovaca ove je godine uspješno preuzelo Udruženje obrtnika Pazin koje je zajedno s pazinskim Učilištem, LAG-om Središnja Istra suorganizator događaja čiji je krovni organizator Grad Pazin.

Festivalska ulaznica koja omogućava sudjelovanje na svim programima festivala košta deset kuna, a posjetitelj će s ulaznicom dobiti jedan bon za palačinku u vrijednosti od pet kuna. Ulaznice i bonovi za palačinke moći će se kupiti na ulazu u šator ili stražnjem ulazu u Spomen dom. Palačinke će se prodavati po cijeni od pet, deset i petnaest kuna. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter