Palačinke izazvale raspravu, ali festival ipak donio zaradu

Pazinsko Gradsko vijeće (A. DAGOSTIN)
Pazinsko Gradsko vijeće (A. DAGOSTIN)

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici pazinskog gradskog vijeća održanoj još u petak rebalansom je smanjen gradski proračun za četiri milijuna kuna, odnosno s 59,7 na 55,8 milijuna kuna.

Najviše je srezan program selektivnog prikupljanja otpada (1,3 milijun kuna), dokumentacija za Inspirit fantasy park (448 tisuća kuna), program razvoja poduzetničkih zona (442 tisuće kuna), program energetske učinkovitosti (347 tisuća kuna), izrada dokumentacije za prilaznu cestu Domu za starije osobe (300 tisuća kuna), izrada dokumentacije za rekonstrukciju zgrade gradske uprave (260 tisuća kuna) te dokumentacija za izgradnju autobusnog kolodvora (260 tisuća kuna).

Ne voli palačinke

Rebalansu su se usprotivili samo SDP-ovi vijećnici Boris Demark i Ivica Gržinić, s time da se potonji okomio na značajan porast troškova gradskih manifestacija (s 335 tisuća kuna na 595 tisuća) te vlast prozvao zbog "sklonosti zabavama i provodima". Financijska pročelnica Maja Stranić Grah je istakla da manifestacije generiraju izravne prihode, primjerice sto tisuća kuna prihoda od ulaznica Festivala palačinki i neizravne dobitke  -povećana potrošnja u gradskim trgovinama i ugostiteljskim objektima.

-Organizacija manifestacija zbog kojih naši obrtnici, trgovci i poduzetnici tih dana ostvaruju najveći godišnji promet odgovor je odgovorne, a ne rastrošne gradske uprave, oštro je odgovorio gradonačelnik Renato Krulčić dodavši da su upravo smišljenim planom u suradnji s obrtničkom komorom ove godine kroz manifestacije stvorili dodatnu vrijednost. "Što se tiče sklonosti zabavi, volio bih da o tome pitate djelatnike gradske uprave koji su svesrdno radili na tim manifestacijama, od onih iz računovodstva, do onih na porti, onih koji su radili na prodaji bonova, opremali štandove, nosili ih i koji su umjesto da budu u subotu sa svojim obiteljima radili i nisu tražili naknadu. Ako je to sklonost zabavi, ja sam vrlo zadovoljan i sretan što imam takve suradnike", kazao je gradonačelnik Krulčić.

- Niste me uspjeli uvjeriti. Možda su zaposlenici gradske uprave trebali raditi ozbiljniji posao umjesto da su gubili vrijeme s nekim manifestacijama upitne zarade. Kada bi se s manifestacijama tako dobro zarađivalo onda bi se mnogi privatnici javljali Gradu. Manifestacije koje se samofinanciraju bez sredstava iz gradskog proračuna ima jako malo. Uzgred, meni palačinke nisu neki proizvod, čak su nezdrave. Palačinke u gradu mi se ne sviđaju", kazao je Gržinić. Valter Milohanić (Milohanićeva nezavisna lista) pak smatra da su posljednje manifestacije organizirane na najvišoj razini, posjetitelji su zadovoljni, te da vrijede uloženih novaca. Renato Kalac (Kalčeva nezavisna lista) se usprotivio programu gradnje objekata, jer smatra nepotrebnim gradnju igrališta u Zabrežanima kad već postoji ono u Pulićima udaljeno 800 metara te ne smatra javnu rasvjetu u Drndićima prioritetnom.

Izglasan je novi proračun za 2016. godinu u visini od 86,5 milijun kuna. Prethodno je razmatrano šest amandmana. Prihvaćen je onaj Vesne Ivančić (IDS) koja je predložila da se sredstva za izradu dokumentacije Inspirit parka (koju će djelomično financirati županija) preusmjere u zapošljavanje logopeda u osnovnoj školi. Djelomično je prihvaćen amandman Stjepana Gabrića (HDZ) da se osiguraju simbolične nagrade za uspješne učenike i mentore. Također je prihvaćen HDZ-ov amandman da se odustane od sanacije bastiona Turnić na Lindaru, obnove vile Baxa te organizirane aktivnosti za starije osobe te novac usmjeri u dokumentaciju za dogradnju osnovne škole. Djelomično je prihvaćen SDP-ov amandman smanjenja troškova Dana grada i promidžbe te kanaliziranja tih sredstava u troškove pomoćnika u nastavi. Odbačen je Kalčev amandman izgradnje javne rasvjete u selima Bertoši, Hrestenica, Kuhari, Mečarići i Rimanići (Zarečje). Za njega je glasalo četiri vijećnika, pet ih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Odobren kredit POU

Gradonačelnikovi amandmani su prihvaćeni, a odnose se uglavnom na dugoročni kredit Pučkom otvorenom učilištu (250 tisuća kuna), troškove sudskih sporova (250 tisuća kuna) te izgradnju ceste Mala Traba-Vela Traba (1,01 milijun kuna). Valter Milohanić je zatražio da se od nadležnih institucija zatraže statička mjerenja koja bi trebala pokazati može li se jaruga Lakota, u kojoj se nalazi vodovodni tunel, a na kojoj se planira parkiralište i javni sadržaj, zatrpati do njenog vrha. Renato Kalac je protestirao što gradska komunalna tvrtka Usluga prema programu održavanja prekomjerno zalijeva i kosi zelene površine te svakodnevno prazni sve košarice, dok su ceste na području grada u očajnom stanju.

Potvrđen je izbor dosadašnje ravnateljice Gradske knjižnice Pazin Ive Ciceran, kao i ravnateljice Dječjeg vrtića "Olga Ban" Vesne Rusijan Ljuština, dok je natječaj za ravnatelja Muzeja grada Pazina upravo raspisan. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter