Palaca Verzi vapi za obnovom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruševna palaca Verzi ruglo je buzetske starogradske jezgre. Izgradena je 20-ih godina 17. stoljeca. Kroz povijest mijenjala je vlasnike, a danas je otprilike pet šestina u gradskom, a ostalo u privatnom vlasništvu. Za obnovu palace registrirane kao pojedinacni spomenik kulture resorni gradski odjel u protekle dvije godine izradio je idejno rješenje i glavni projekt te ishodio odobrenje za pocetak rekonstrukcije u stambeno-poslovnu zgradu. Pocetkom ove godine, medutim, u dva se navrata urušio dio zgrade.

"Otkako se dio palace urušio, radili smo na uskladivanju projektne dokumentacije i troškovnika s novim stanjem", kaže procelnica Odjela za gospodarenje prostorom Anica Milkovic Grbac. Procelje palace, desno od ulaza u župnu crkvu, prema mišljenu struke, stabilno je, za razliku od donjeg dijela koji se urušio. Nakon urušavanja iz zgrade je preseljen stanar u drugi gradski stan. Uvidaj ruševnog zdanja obavila je inspekcijska služba Konzervatorskog odjela i odredila nužne mjere radi stabilizacije objekta. Medu ostalim, predvidena je izrada betonske pasice na rubu preostalih zidova kao i privremeno zazidavanje otvora radi stabilizacije.

"Napravili smo troškovnik i treba donijeti odluku hoce li se ici u nužne mjere ili iznaci sredstva u proracunu da se zgrada temeljito obnovi kao što je to planirano. Na vagi je oko 200.000 kuna koliko treba za privremene mjere zaštite u odnosu na oko 1,3 milijuna kuna potrebnih za temeljitu rekonstrukciju", kaže Milkovic Grbac. Oko zgrade, sigurnosti radi, postavljena je ograda koja onemogucava nekontrolirani prilaz ruševini i ceka se odluka. "U odjelu imamo spremne troškovnike za obje varijante", kaže Milkovic Grbac.

"Projekt obnove palace Verzi kandidirali smo na natjecaje koji su upravo otvoreni. Pricekat cemo još mjesec dana rezultate te ce u suprotnom na Gradskom vijecu trebati odluciti kako u proracunu iznaci sredstva barem za privremenu stabilizaciju objekta", izjavio je gradonacelnik Valter Flego.

Palaca Verzi (Palazzo de Vertiis) sagradena je pocetkom 17. stoljeca, nakon sklopljenog Madridskog mira i prestanka ratnih sukoba na tlu Istre (prema sacuvanom grbu i ploci iz 1629. godine), za obitelj Verzi, zaslužnu tijekom Uskockog rata za obranu Buzeta.


Podijeli: Facebook Twiter