Pala vlada Boruta Pahora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski parlament izglasao je nepovjerenje vladi Boruta Pahora, cime je okoncana višemjesecna kriza slovenske vladajuce koalicije, koja se pocela raspadati najprije odlaskom stranke umirovljenika Desus, a potom i liberalne stranke Zares.

Nagovarajuci zastupnike da podrže njegovu manjinsku vladu, Pahor ih je uvjeravao da biraju izmedu razuma i nerazumnosti. Prema njegovim rijecima, pad vlade Sloveniju vodi u krizu koja ce na sljedecih nekoliko mjeseci paralizirati državu, što je u sadašnjoj situaciji neprihvatljivo. Stoga je apelirao na zastupnike da ne glasaju za "avanturu" i "politicku krizu", koja ce buknuti sa svim svojim nepredvidivostima.

Slovenija, smatra Pahor, još uvijek ima šansu iz krize izaci kao pobjednica, a on sam, kao i njegovi suradnici, imaju "viziju i hrabrost" uhvatiti se u koštac s problemima. Na kraju je cercilovski obecao "ništa drugo osim teške, zahtjevne i stvarno surove borbe za izvlacenje zemlje iz krize".

Medutim, zastupnici ga nisu poslušali.

Glasanje o povjerenju njegovoj vladi Pahor je vezao za glasanje o kandidatima za pet ispražnjenih ministarskih mjesta u Pahorovoj vladi.

Dramaticnom izjašnjavanju u Državnom zboru prethodilo je ocajnicko lobiranje za svaki glas.(D. ROMAC)


Podijeli: Facebook Twiter