Pala funta za 10 posto, zbog navale padaju i webshopovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska funta oslabila je za više od 10 posto u odnosu na američki dolar, nakon što su privremeni rezultati referenduma pokazali da su birači odlučili napustiti Europsku uniju. Tečaj funte pao je ispod 1,35 dolara što je najniža razina od 1985 godine, a ovaj pad snažniji je i od tzv. crne srijede, kada je funta u jednom danu oslabila za preko 4 posto.

Bloombergov British Pound Index, koji prati kretanje funte u odnosu na sedam svjetskih valuta pao je za 10 posto, a pali su i futuresi na dionički indeks FTSE 100 i to za 7,5 posto.

Na azijskim su burzama u petak rano ujutro cijene dionica oštro pale, dok je tečaj britanske funte prema dolaru potonuo 9 posto jer prvi rezultati referenduma ukazuju na vodstvo zagovornika izlaska Britanije iz Europske unije.

Burne reakcije koje su uslijedile zbog referenduma u kojima su građani Velike Britanije većinom od 51.09 posto izjasnili za izlazak iz EU, povukla je za sobom mnoge posljedice na ekonomskom tržištu.

Osim što je pala cijena nafte za 7 posto, pao je i tečaj funte u odnosu na dolar za oko 9 posto, što su mnoge šopingholičarke željele iskoristiti kako bi na svom omiljenom britanskom modnom webshopu ASOS-u kupile omiljene modne komade odjeće.

Navala je bila toliko velika da je od sinoć ASOS-ov webshop nedostupan. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter