Pala cetvrta žrtva turskih prosvjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok turski premijer Erdogan u Alžiru prima pocasni doktorat "za doprinos humanizmu", u zemlji je i dalje vrlo napeto. Da se pita sudionike prosvjeda koji ulaze u deseti dan, napeto je upravo zbog Erdoganovog manjka osjecaja humanosti.

Lijecnici su objavili da je umro i treci prosvjednik, mladi aktivist Ethem Sarisülük, koji je podlegao ozljedama zadobivenim tijekom prosvjeda u Ankari, dok je policija objavila da je ozljedama zadobivenim nakon pada s mosta u izgradnji dok je trcao za prosvjednicima u Adani, na jugu zemlje, podlegao i njihov kolega redarstvenik.

Trg Taksim i Geza park i dalje su pod okupacijom, ali ne po ugledu na Ocuppy pokrete u svijetu, predstavnika 99 posto omalovaženih, vec skromnih 49 posto koji nemaju svoje predstavnike u parlamentu, tako to barem vide turski novinari. U cetvrtak je bilo i nevelikih sukoba s policijom u kojima je korišten suzavac, no najteži incident dogodio se u Erdoganovom rodnom gradu Rize, na obali Crnog mora, gdje je gomila muškaraca napala omanju grupu pripadnika Turske organizacije mladih koja je glasno podržavala prosvjednike u Istanbulu.

Od najgoreg je zagovornike prosvjeda spasila policija te udruženim snagama gradonacelnik i guverner te pokrajine. Policija je, kako je premijer Erdogan i najavio, u sklopu istrage o stranim inicijatorima prosvjeda uhitila i 13 stranih državljana, cetiri Amerikanca, po dva Britanca, Iranca i Francuza te po jednog Indijca, Nijemca i Grka, pod sumnjom da su isprovocirali prosvjede. (J. V.)


Podijeli: Facebook Twiter