Pakleni srpanj u Pazinu 4,5 stupnja topliji od prosjeka

Spas od vrućina mnogi su potražili u moru (M. ANGELINI)
Spas od vrućina mnogi su potražili u moru (M. ANGELINI)

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovo je meteorološko ljeto (lipanj-kolovoz) bilo iznimno vruće pa su tako temperature na meteorološkoj postaji u Pazinu bile puna tri stupnja iznad 30-godišnjeg prosjeka (1960.-1990.), dok je Poreč zabilježio 3,2 stupnja iznad prosjeka.

Što južnije, to sušnije

Što se tiče oborina, Istru se ovog ljeta može podijeliti na sjevernu gdje je kiše bilo u prosječnim količinama i južnu gdje je zabilježena suša. Granica oborinama prosječnog i sušnog područja može se ugrubo povući vodoravno na liniji Poreč-Pazin-Učka, s time da je što južnije, to sušnije. Od ostalih hrvatskih gradova najveće temperaturno odstupanje ima Rijeka s 3,6 stupnja više od prosjeka, Senj ima 3,4, dok Zagreb i Mali Lošinj imaju 3,3 stupnja više. Najmanju su razliku osjetili stanovnici Komiže na Visu (2,1 stupanj više). Jedini grad koji je imao iznadprosječnu količinu oborina je Knin (136 milimetara), dok je najsuše bilo u Senju (46 mm), Ogulinu (60 mm), Slavonskom Brodu i Bjelovaru (51 mm) te Daruvaru (57 mm).

Gledajući po mjesecima, lipanj je po temperaturi u Pazinu odskakao za 2,2 stupnja, a u Poreču za 2,8 stupnja. Srpanj je bio paklen pa je tako u Pazinu prosječna mjesečna temperatura bila za čak 4,5 stupnja viša od višedesetljetnog prosjeka, a u Poreču za tek nešto blažih 4,2 stupnja. Kolovoz je bio ipak nešto blaži pa je Pazin bilježio plus 2,2, a Poreč plus 2,7 stupnjeva.

Uobičajena količina oborina

Lipanj je u središnjoj Istri bio vrlo sušan, u većini je Istre bio sušan, a na zapadnoj obali od Poreča do Pule normalan. Naprotiv, srpanj je bio sasvim normalan mjesec u većem dijelu Istre osim na zapadnoj obali od Poreča do Pule gdje je zabilježena suša. Konačno i kolovoz je prema višegodišnjem prosjeku bio normalan mjesec po pitanju oborina, ali s tom ogradom da podaci DHMZ-a nisu posve cjeloviti što se tiče južne Istre koja je prema podacima s terena zabilježila duži sušni period. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter