"Paklena naranca" slavi 50. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Paklena naranca", dijabolicna prica Anthonyja Burgessa o maloljetnickom ultranasilju ove godine slavi 50. rodendan, a i danas se taj kultni roman smatra jednim od najutjecajnijih književnih djela pop-kulture ciji su utjecaji vidljivi u glazbi, literaturi, filmu, modi i stripu, od Davida Bowieja i Johnnyja Rottena do South Parka i Simpsona.

"Kada je britanski pisac Burgess 1962. objavio svoj deveti roman Paklenu narancu (Clockwork Orange), toliko je podignuo prašinu da su ga kriticari opisali "znatiželjom dana". I pola stoljeca kasnije još se nije pojavilo ništa slicno tome", piše britanski list Guardian.

Kako bi proslavila obljetnicu Paklene narance, koju je "Time" uvrstio na listu 100 najboljih romana napisanih na engleskom jeziku u 20. stoljecu, u lipnju ce Medunardona zaklada "Anthony Burgess" biti domacin mulitidisciplinarne konferencije koja ce se baviti njezinim dubokim i trajnim utjecajem na kulturu i društvo.

Stanley Kubrick 1971. snimio je kontroverznu filmsku adaptaciju, ali dok se hvaljeni istoimeni film zbog izvrsnih scena brutalnosti odmah povezuje s nasilnom stranom price, u knjizi je zapravo jezik kojim je pisana njezin najznacajniji i najrevolucionarniji aspekt. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter