Pakistanski talibani imenovali privremenog vođu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakistanski talibani imenovali su u nedjelju privremenog vođu do izbora nasljednika ubijenog Hakimulaha Mehsuda.

Hakimulah Mehsud, u tridesetim godinama, koji je nakon smrti svog učitelja Baitulaha Mehsuda 2009., promaknut u vođu Tehrik-e-Taliban Pakistana (TTP), ubijen je zajedno sa svojim osobljem u petak u napadu bespilotne letjelice blizu Miranšaha, prijestolnice Sjevernog Vaziristana, plemenskog okruga na sjeverozapadu Pakistana koji je uporište džihadističkog pokreta u regiji.

Nakon tajnog pokopa talibani su vijećali da bi izabrali Mehsudova nasljednika, što je u pakistanskim medijima potaknulo nagađanja o tome tko će biti novi vođa pobunjenika s kojima vlada u Islambadu želi početi mirovne pregovore.

"Još nismo izabrali nove čelnike TTP-a ... Starješina našeg glavnog vijeća Asmatulah Šahin Bitani imenovan je za privremenog vođu", rekao je u nedjelju za agenciju France Presse Šahidulah Šahid, glasnogovornik koalicije oružanih islamističkih pokreta formirane 2007. za "sveti rat" protiv vlade u Islamabadu. Koalicija optužuje središnju pakistansku vladu za suradnju u američkom ratu protiv terorizma.

Asmatulah Šahin Bhitani ujedno i jedan od kandidata za nasljednika Hakimulaha Mehsuda. Pogibija vođe TTP-a, osobe odgovorne za velik broj napada u kojima su u zadnjih šest godina poginule tisuće ljudi diljem zemlje, težak je udarac islamističkim pobunjenicima, no kratkoročno i za vladu koja se nadala da će pregovorima s talibanima uspostaviti mir u zemlji.

Pakistanski ministar unutarnjih poslova Šodri Nisar Ali Khan izjavio je da je ubojstvo vođe pakistanskih talibana Hakimulaha Mehsuda uništilo mirovni proces u Pakistanu koji je počinjao. Pakistan je odmah pozvao veleposlanika SAD-a da mu uruči prosvjed zbog napada bespilotne letjelice u kojem je ubijen Mehsud. Napad se dogodio dan prije no što je pakistansko izaslanstvo trebalo otputovati u Sjeverni Waziristan kako bi se sastalo s Mehsudom. Nisar je optužio Sjedinjene Države da ruše napore za počinjanje mirovnih pregovora i rekao da će sada biti preispitan svaki vid suradnje Pakistana sa SAD-om. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter