Pakistan: Velika ofenziva na talibane i al Qaedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakistanska vojska je objavila u nedjelju da je pokrenula veliku ofenzivu protiv islamističkih talibanskih pobunjenika i njihovih saveznika iz al Qaede u plemenskom području Sjevernog Waziristana, njihovog glavnog uporišta u zemlji.

Toj ofenzivi, koju SAD dugo traže od Islamabada, u nedjelju rano ujutro su prethodili zračni napadi u kojima je poginulo 150 ljudi, po podacima mjesnih dužnosnika.

"Na traženje vlade, pakistanske oružane snage su pokrenule vojnu operaciju protiv mjesnih i stranih terorista, koji se skrivaju u Sjevernom Waziristanu", navela je vojska u priopćenju u nedjelju predvečer.

Ofenzivu vodi zrakoplovstvo, topništvo, tenkovi i kopnene snage u Miranshahu, glavnom gradu Sjevernog Waziristana. Ta plemenska zona je prvo uporište boraca Pokreta pakistanskih talibana, glavne islamističke pobunjeničke skupine zemlje, odgovorne za napade u kojima je od 2007. ubijeno više od 6.000 ljudi.

Ofenziva se odvija tjedan dana nakon krvavog napada na zračnu luku Karačija kada je poginulo 38 ljudi, među kojima i deset članova talibanskog samoubilačkog voda. Za ofenzivu su odgovornost preuzeli Pokret pakistanskih talibana i Islamski pokret Uzbekistana, također nazočan u Sjevernom Waziristanu.

Napad u Karačiju je potaknuo dio civilnog društva da traži da se prestanu raditi ustupci Pokretu pakistanskih talibana, kao i pokretanje velike vojne ofenzive protiv njih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter