Pakistan: Uoči izbora otet sin bivšeg premijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati naoružani napadači oteli su sina bivšeg pakistanskog premijera Yusufa Raze Gilanija u četvrtak, na predizbornom skupu prije subotnjih parlamentarnih izbora, prenijeli su mediji.

Ali Haider, inače kandidat Pakistanske narodne stranke (PPP), otet je u središnjem pakistanskom gradu Multan, rekao je bivši premijer za BBC i za otmicu optužio političke protivnike.

Na skupu je jedna osoba navodno ubijena kada su napadači otvorili vatru, a prema nekim medijima žrtva je Gilanijev tjelohranitelj ili tajnik. Ali Haider, najmlađi sin bivšeg premijera, kandidat je za zastupnika u pokrajinskoj skupštini u Punjabu.

Kampanja za parlamentarne izbore u subotu, koji bi mogli biti povijesni uspije li se osigurati miran prijenos vlasti s jedne civilne vlade na drugu, protekla je u nasilju, s oko stotinu mrtvih u toj nestabilnoj azijskoj državi.

Za 70.000 birališta, od kojih se polovica smatra "rizičnima", skrbit će se 600.000 pripadnika sigurnosnih snaga, ne bi li spriječili nasilje.

Yusuf Raza Gilani bio je premijer od 2008,. a smijenjen je u lipnju 2012., nakon što je osuđen jer je odbio otvoriti istragu zbog korupcije protiv pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija, piše agencija AFP. Izborno povjerenstvo odbacilo je Gilanijevu kandidaturu za subotnje izbore.

Pokret pakistanskih talibana protivi se izborima, za koje kaže da "nisu islamski", te je u četvrtak objavio da je već rasporedio samoubojice diljem Pakistana koji će u subotu remetiti glasovanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter