Pakistan u šoku nakon napada u Lahoreu sa 72 žrtve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakistan se probudio u ponedjeljak u šoku od samoubilačkog napada u Lahoreu počinjenog na Uskrs u kojem su ubijene najmanje 72 osobe, od čega 29 djece, prema novim podacima policije koja navodi da su većina žrtava muslimani dok su talibani koji su preuzeli odgovornost rekli da su im cilj bili kršćani.

Frakcija pakistanskih talibana preuzela je odgovornost za napad počinjen u nedjelju u popularnom parku u Lahoreu u kojem je, prema novim podacima objavljenima u ponedjeljak, među 72 žrtava 29-ero djece, 7 je žena i 36 muškaraca.

"Izveli smo napad u Lahoreu jer su kršćani naša meta", izjavio je telefonski za agenciju AFP Ehsanulah Ehsan, glasnogovornik frakcije Džamat ul-Ahrar i dodao da pripremaju nove napade, uključivo na škole.

Međutim, većina žrtava su muslimani, kaže pomoćni policijski inspektor Haider Ašraf.

Kamikaza se raznio blizu dječjeg igrališta gdje su postavljene ljuljačke u popularnom parku Gulshan-e-Ikbal, blizu središta grada od 10 milijuna stanovnika koji je bio prepun ljudi u nedjelju kada je kršćanska manjina u Pakistanu slavila Uskrs.

Liječnici i spasilačke ekipe opisuju scene užasa jer su u lokvama krvi pružali prvu pomoć unesrećenima.

U ponedjeljak je stanje na poprištu atentata kaotično. Brojne obitelji traže nestale članove.

U pokrajini Pandžab u kojoj je Lahore glavni grad proglašena je trodnevna žalost.

Ovo je novi napad na djecu u Pakistanu koji je još traumatiziran napadom talibana na školu u Pešavaru u prosincu 2014. s najmanje 154 žrtava.

Mlada dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai rekla je da je slomljena zbog tog besmislenog pokolja.

U Pakistanu islamističke skupine ciljaju ponekad kršćanske manjine koje čine 2 posto od 200 milijuna stanovnika, uglavnom sunitskih muslimana.

U dvostrukom napadu na crkve u Lahoreu u ožujku 2015. ubijeno je 17 osoba.

U nedjelju je policija suzavcem u Ravalpinidju rastjerala prosvjed oko 25.000 pobornika Mumtaza Kadrija, islamista koji je pogubljen u veljači jer je 2011. ubio guvernera Pandžaba Salmana Tasera.

Mumtaz Kadri je priznao ubojstvo i rekao da se želio osvetiti Salmanu Taseru, političaru koji je branio Asiju Bibi, kršćanku osuđenu na smrt zbog navodnog bogohuljenja. Informativni kanali nisu prenosili prosvjed u Ravalpindiju, mediji su izloženi sve većoj cenzuri države koja ne želi izvještavati o tom tipu prosvjeda.

Vojska je bila raspoređena kako bi osigurala zonu oko parlamenta gdje su se prosvjednici okupljali tijekom večeri.

Smaknuće Mumtaza Kadrija 29. veljače razbjesnilo je islamiste koji su Kadrija uzdignuli u heroja jer je ubio Tasera koji je izjavio da bi trebalo izmijeniti ustavne odredbe od bogohuljenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter