Pakistan: Pravosuđe naredilo Mušarafovo uhićenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakistanski sud zatražio je u četvrtak uhićenje bivšeg predsjednika Perveza Mušarafa, koji se nedavno vratio iz egzila da bi sudjelovao na parlamentarnim izborima, rekao je jedan glasnogovornik njegove stranke.

Sud je tražio Mušarafovo uhićenje zbog optužbi za utjecaj na sudstvo 2007. godine dok je još bio na vlasti. "Naš odvjetnik je tražio produženje slobode pod jamčevinom", rekao je glasnogovornik Mušarafove političke stranke.

- Oni koji ga optužuju nisu iznijeli ozbiljne argumente za njegovo uhićenje pa smo podrazumijevali da će biti produžena sloboda pod jamčevinom, ali na naše veliko iznenađenje sudac je odbacio produženje i naredio Mušarafovo uhićenje, dodao je.

Drugi sud je u srijedu produžio jamčevinu za bivšeg predsjednika u jednoj dugoj aferi, navodnog sudjelovanja u ubojstvu bivše premijerke Benazir Buto 2007. godine.

Osim optužbi za utjecaj na pravosuđe i ubojstvo Benazir Buto, Pervez Mušaraf je osumnjičen i za ubojstvo autonomaškog šefa pokrajine Balučistan, Akbara Bugtija.

Pakistanski odvjetnici pokušavaju uvjeriti Vrhovni sud da osudi bivšeg predsjednika za veleizdaju jer je proglasio izvanredno stanje dok je vladao jedinom muslimanskom silom koja je posjedovala nuklearno oružje.

Umirovljeni general (69) se prošli mjesec vratio iz četverogodišnjeg azila u Dubaiju u Pakistan da bi sudjelovao na parlamentarnim izborima 11. svibnja, ali ovog je tjedna jedan pakistanski sud odbacio njegovu kandidaturu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter