Pakistan: Oteli 11 učitelja zbog cijepljenja djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Militanti su u subotu oteli jedanaest pakistanskih učitelja koji su sudjelovali u kampanji cijepljenja djece u školama protiv dječje paralize, kazali su dužnosnici, što je zadnji u nizu napada na djelatnike koji u toj zemlji pokušavaju iskorjeniti tu tešku bolest.

Učitelji su odvedeni iz škole u području Bara, u blizini granice s Afganistanom. Naoružani napadači stigli su u trenutku kada su upravo otišli timovi koji vode kampanju cijepljenja.

Lokalni dužnosnik Kjali Gul rekao je da su napadači odveli učitelje u područje koje kontrolira vođa militanata Mangal Bag i njegova talibanska skupina.

"Mangal Bag i njegovi ljudi protive se cijepljenju protiv polija i ne dopuštaju timovima da cijepe djecu u njihovim područjima", rekao je Gul. U područje u koje su učitelji odvedeni sigurnosne snage navodno ne mogu ući.

Naoružani napadači redovito onemogućavaju djelatnike koji rade na programu cijepljenja protiv polija, optužujući ih da su zapadni špijuni ili dio urote kojom žele muslimane učiniti neplodnima.

Jedan je vođa kazao da će dopustiti cijepljenje u području pod svojom kontrolom kada prestanu napadi američkih bespilotnih letjelica u Pakistanu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter