Pakistan: Obitelj ubila tri žene zbog "časti"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ženu optuženu za bijeg od supruga da bi se ponovno udala, te njezinu tetu i sestričnu koje su joj pomagale, njihova je obitelj ubila tijekom vikenda u jednom konzervativnom selu u Pakistanu, javile su vlasti u ponedjeljak.

Ti novi zločini zbog "časti" dogodili su se u Jawaki, selu između gradova Peshawara i Kohata na sjeverozapadu Pakistana blizu granice s Afganistanom.

Mlada žena (22) iz Karachija udala se prije dvije godine za jednog trgovca sela Jawakija i prošlog proljeća se vratila svojoj obitelji uz pomoć tete i sestrične, rekao je jedan visoki mjesni dužnosnik.

U Karachiju je mlada žena upoznala drugog muškarca s kojim je otišla u Swat. Klan mladoženje ju je pronašao; plemensko vijeće sela Jawakija se bavilo tim predmetom tijekom vikenda i naredilo smrtnu kaznu za tri žene. Članovi njihove obitelji su ih odmah pogubili i njihova su tijela pokopana u ponedjeljak, precizira taj dužnosnik.

To je slučaj zločina časti koji je riješio plemenski sud u području u kojem pakistanski kazneni zakon nema zakonske snage, rekao je taj dužnosnik. Jedan sigurnosni izvor je potvrdio tu verziju događaja.

U poluautonomnim plemenskim zonama na sjeverozapadu Pakistana državni kazneni zakon se ne primjenjuje, a presude izriču plemenska vijeća, koja određuju bespoštedne običajne zakone za slučajeve preljuba.

U Pakistanu, zemlji gdje se sklapaju uglavnom ugovoreni brakovi, blizu tisuću žena i djevojaka je ubijeno 2011. jer su "osramotile" obitelji, po podacima Državnog povjerenstva za ljudska prava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter