Pakistan: Mušaraf optužen za ubojstvo Benazir Buto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Pakistanu formalno je u utorak optužio bivšeg pakistanskog predsjednika i vojnog diktatora Perveza Mušarafa za ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Buto, koja je ubijena 2007. godine.

"Optužen je za ubojstvo i treba mu suditi", kazao je državni odvjetnik Mohamed Azar nakon kratkog sudskog saslušanja u gradu Ravalpindiju na kojemu je Mušarafu pročitana optužnica po kojoj je optužen za ubojstvo, udruživanje radi počinjenja ubojstva i raspolaganje sredstvima za ubojstvo.

Mušaraf, koji je stigao u Pakistan krajem ožujka nakon četiri godine egzila, ubrzo je osumnjičen za nekoliko afera, posebice za ubojstvo Benazir Buto, ubijene 27. prosinca 2007. u oružanom napadu koji je trebao izgledati kao samoubilački napad.

Optužnica protiv vojnog čelnika koji je došao na vlast udarom 1999., nekoć najmoćnijeg čovjeka Pakistana, događaj je bez presedana u ovoj zemlji s nuklearnim oružjem u kojoj je vojska vladala tijekom polovice njezine 66-ogodišnje povijesti.

Slučaj je također uzdrmao nepisano pravilo da je vojno čelništvo nedodirljivo u zemlji koja pod novom vladom premijera Navaza Šarifa nastoji srušiti nasljeđe desetljeća vojne vladavine.

Mušaraf, koji se tijekom pojavljivanja pred sudom nije javno izjašnjavao, opovrgava sve optužbe protiv njega, navodi njegov odvjetnički tim. Novinari nisu mogli ući u sudnicu u kojoj je čitanje optužnice trajalo 20 minuta.

Sljedeće je sudsko ročište zakazano za 27. kolovoza.

Legendarna pakistanska premijerka ubijena je u napadu pištoljem i samoubilačkom napadu bombom neposredno nakon izbornog okupljanja, par tjedana poslije svog povratka u Pakistan iz višegodišnjeg egzila.

Vlada je u to doba za ubojstvo optužila militantne talibane, a Mušaraf je tvrdio da je upozorio Buto na opasnost s kojom se suočava. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter