Pakistan bombardirao skrovišta militanata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakistanski zrakoplovi bombardirali su u utorak mjesta za koja se sumnja da su skrovišta talibana u plemenskoj oblasti na granici s Afganistanom nakon vala pobunjeničkih napada protiv sigurnosnih snaga, rekli su vojni izvori i stanovnici.

Ovo je prvi put da su zračne snage pribjegle zračnim udarima u ovoj oblasti otkako su 2007. postigle sporazum o prekidu vatre s mjesnim zapovjednicima talibana. Stanovnici Sjevernog Waziristana, planinske oblasti bez nadzora vlasti u kojoj su sjedišta mnogih militanata povezanih s al Qaedom, rekli su da je u napadima bilo brojnih žrtava, ali kopnena vojska zasada nije komentirala ovu operaciju.

Do zračnih udara dolazi u vrijeme sve jačega pritiska na premijera Nawaza Sharifa da oštrije djeluje protiv talibana nakon njihovih napada. Pakistanski talibani se bore da zbace središnju vladu u Islamabadu i nametnu strogo islamističku vlast u ovoj južnoazijskoj zemlji koja posjeduje nuklearno oružje. Talibani su u nedjelju napali vojni konvoj i ubili 20 vojnika.

Vojni dužnosnici su rekli kako su vojni lovci u utorak napali oko Mir Ali područja u Sjevernom Waziristanu skrovišta militanata koji su sudjelovali u napadima na sigurnosne snage. Nakon vala udara borbenih lovaca kopnenna vojska je kasnije poslala vojne helikoptere da granatiraju mjesta za koja se sumnja da su skrovišta. Plemenski starješina Malik Jan Mohammad iz područja Mir Ali rekao je da je u iznenadnom napadu ubijeno 15 ljudi, dok je jedan talibanski izvor naveo da je poginulo 27 ljudi, uključujući civile. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter