Pakistan: Bespilotne letjelice dosad ubile 400 civila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakistanske vlasti kažu da je tijekom prošlih deset godina američkim bespilotnim letjelicama u napadima na pakistanskom tlu ubijeno oko 2.200 osoba od  kojih 400 civila, a za oko 200 se može reći da nisu bili talibanski borci, izjavio je posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava i protuterotizam Ben Emmerson.

On je rekao da mu je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova dalo podatke prema kojima je od 2004. godine izvedeno najmanje 330 napada bespilotnim letjelicama na na navodna uporišta talibana u području koje graniči s Afganistanom i nad kojim pakistanske vlasti nemaju nadzor.

U izvješću koje je Glavna skupština UN-a objavila u petak navečer navodi se da je u napadima bespilotnih letjelica ubijeno ukupno 2.200 osoba a najmanje 600 teško ranjeno. "Dužnosnici kažu da su, obzirom na manjak informacija i teškoće u objektivnom istraživanju, iznesene brojke manje od stvarnih žrtava na terenu.

Plemensko područje na granici s Afganistanom nikad nije bilo u potpunosti integrirano u administrativni, gospodarski i pravni sustav Pakistana. Njime dominiraju paštunska plemena od kojih neka podupiru i podržavaju talibanske borce u susjednom Afganistanu

"Uključenost CIA-e u smrtonosne protuterorističke operacije u Pakistanu...stvorila je gotovo nepremostivu prepreku" jasnom sagledavanju činjenica, upozorio je Emmerson u izvješću i naglasio da bi bilo dobro da SAD iznese svoje podatke o žrtvama napada bespilotnih letjelica. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter