Pahoru zeleno svjetlo za nastavak pregovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski parlamentarni odbor za vanjsku politiku odobrio je nakon višesatne rasprave iza zatvorenih vrata nacrt arbitražnog sporazuma s Hrvatskom što ga je dan ranije prihvatila vlada Boruta Pahora, poslavši ga u hitnu parlamentarnu proceduru. Time su ispunjeni svi preduvjeti za djelomicnu deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora (tri poglavlja ostat ce blokirana) u petak i nastavak pregovora o granici u Bruxellesu, pa najavljena izvanredna sjednica slovenskog parlamenta o Hrvatskoj, druga u ovom tjednu, ipak nece biti održana.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar objasnio je kako njegova vlada ima ovlast parlamenta potpisati arbitražni sporazum s Hrvatskom, samo preostaje taj sporazum dogovoriti s hrvatskom stranom, uz posredovanje švedskog predsjedništva EU-a.

Slovenska opozicija bila je protiv Pahorovog prijedloga: zastupnici SDS-a Janeza Janše i ultranacionalisti Zmage Jelincica bili su protiv, dok je šef pucke stranke Radovan Žerjav opstruirao glasanje. Janša tvrdi da je Pahorov prijedlog za Sloveniju bitno slabiji od drugoga Rehnova prijedloga iz lipnja, jer on umjesto jednogodišnje arbitraže, kao što je predložio Rehn, predvida trogodišnju arbitražu, te da u Pahorovom prijedlogu nema kontakta slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem, vec stoji samo «opcenita formulacija o dodiru Slovenije s medunarodnim vodama», što je, misli Janša, «nešto posve drugo».


Podijeli: Facebook Twiter