Pahorov off the record na YouTubeu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan je razgovor slovenskog premijera Boruta Pahora s domacim novinarima postao pravi hit, ali i predmet politickog skandala, nakon što ga je netko objavio na YouTubeu, pa sada šira javnost može cuti njegove ocjene o domacim i medunarodnim pitanjima koje su bile izrecene "off the record", dakle s pretpostavkom da se nece snimati niti objavljivati.

Objavu polusatnog audio-materijala u subotu je najoštrije osudilo Slovensko novinarsko društvo, a policija je objavila da vodi istragu o tome tko je snimio i objavio taj materijal jer bi se moglo raditi o kaznenom djelu.

Kako je u subotu objavila komercijalna televizijska postaja POP-TV, krugovi oko premijera Boruta Pahora sumnjaju da se radi o politickoj provokaciji, odnosno da je netko od desetak novinara koji su prije dva tjedna razgovarali s Pahorom na njegovu brifingu u Mariboru neovlašteno snimao razgovor, ali da se snimke kasnije dokopala neka od politickih stranaka koje se zalažu za Pahorovu smjenu ili prijevremene izbore, što za sada nije dokazano.

Pahor u razgovoru koji je "provaljen" i dospio na YouTube koristi neuobicajene izraze i psovke, pa tako na primjer priznaje da je popularnost njegove vlade "u k...cu", ali i to da mu je njegov 13-godišnji sin rekao da ce biti "obicna p...ka" ako u slucaju poraza na referendumu o mirovinskoj reformi podnese ostavku na dužnost.

No, kako navode slovenski mediji, Pahora bi zapravo više mogle kompromitirati ocjene i izjave koje je skupini novinara na spomenutom brifingu dao o stanju u domacoj politici i odnosima medu glavnim politickim strankama, te o europskim prilikama i financijskom položaju Slovenije.

Pahor u svom polusatnom neformalnom razgovoru s novinarima prije dva tjedna tako navodi da bi se Slovenija u slucaju pada reformi mogla naci u situaciji Portugala koji sada mora prihvacati "sve što mu EU naredi", ali da stanje ipak nije tako kriticno jer cuva "tri milijarde eura" u trezorima "za najgori slucaj".

Audio zapis na YouTubeu, medu ostalim, otkriva Pahorovu prognozu kako ce Madarska zbog politike premijera Orbana u EU-u "biti izolirana cim se završi madarsko predsjedanje EU-om", te navod da su mu kineski dužnosnici iznosili njihov interes da kupe Novu Ljubljansku banku i obnove slovensku željeznicku infrastrukturu, ali uz nemoguc uvjet prema kojemu je u Sloveniju trebalo doci 25.000 njihovih radnika i strucnjaka.

Uz to, Pahor je novinarima na brifingu priznao kako "nema nikakvih izgleda" da ce Slovenija sagraditi drugi blok nuklearke u Krškom jer bi to "sasvim sigurno bilo odbijeno na referendumu", pa bi od toga plana mogla i službeno odustati u iduce dvije godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter