Pahor u službenom posjetu Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi slovenski predsjednik Borut Pahor stigao je u službeni posjet Hrvatskoj u četvrtak, na Dan Europe, ne bi li zajedno s najvišim hrvatskim dužnosnicima dao novi zamah odnosima Slovenije i Hrvatske, postojeće i uskoro nove članice EU-a.

Nakon svečanog dočeka u Uredu Predsjednika na Pantovčaku, Pahor i domaćin susreta, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, počeli su službene razgovore o jačanju bilateralnih, osobito gospodarskih odnosa, suradnji unutar EU-a i stanju u regiji.

Posjet Boruta Pahora, koji je prije predsjedničke obnašao i dužnosti slovenskog premijera i predsjednika parlamenta, baš na Dan Europe, 9. svibnja, naglasit će važnost slovensko-hrvatskog partnerstva u Uniji i istaknuti prijateljske odnose dviju zemalja i naroda, ocijenili su u Uredu predsjednika.

Pahor će se u četvrtak susresti i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, a u petak s premijerom Zoranom Milanovićem. Kako se očekuje, tema razgovora bit će stanje u regiji, za čiju su stabilnost zainteresirane obje zemlje, koje također podupiru približavanje ostalih država jugoistočne Europe EU-u i NATO-u.

Iz Pahorova ureda najavili su očekivanje da će se u svim razgovorima potvrditi nastojanje za razvoj i jačanje bilateralnih odnosa na svim područjima, osobito u gospodarskoj suradnji, koju treba poticati. Josipović i Pahor pozvat će poslovne ljude na suradnju i veća ulaganja kada u petak budu otvarali hrvatsko-slovenski gospodarski forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Pahorov posjet poklopio se i s ročištem na zagrebačkom Općinskom sudu po jednoj od tužbi Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke zbog devizne štednje hrvatskih građana. Slovenija očekuje da će se "sporna suđenja" protiv Ljubljanske banke zaustaviti u skladu sa sporazumom dviju vlada, koji su 11. ožujka u Mokricama potpisali premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter