Pahor sprecava novu blamažu Slovenije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski premijer Borut Pahor pokušava sprijeciti još jednu blamažu Slovenije, koju bi sigurno izazvao novi slovenski referendum na kojem bi se Slovenci izjašnjavali o pomoci Grckoj, kakav najavljuje slovenska opozicija.

Takav referendum, zasad neslužbeno, otvoreno zagovara tek slovenski ultranacionalist Zmago Jelincic, koji ideju da Slovenija uzme 380 milijuna eura kredita da bi placala grcke dugove smatra "obicnom svinjarijom".

Jelincic, medutim, nema dovoljan broj glasova u parlamentu da doista i sazove referendum na kojem bi Slovenci mogli srušiti europski paket pomoci Grckoj.

Medutim, i ostatak opozicije protivi se rebalansu proracuna kojim bi se osigurala sredstva za pomoc Grckoj, ponajprije Janez Janša, cija stranka ima dovoljan broj zastupnika za raspisivanje naknadnog zakonodavnog referenduma o paketu pomoci koji ce biti izglasan u slovenskom parlamentu.

U slucaju da Jelincic prikupi 30 potpisa zastupnika sedam dana od izglasavanja zakona u parlamentu, raspisivanje referenduma je, po zakonu, neizbježno.

Stoga premijer Pahor najavljuje sastanak s Janšom na kojem bi lidera opozicije pokušao odgovoriti od takvog referenduma na kojem bi Slovenci, usred teške gospodarske krize, skoro sigurno glasali protiv pomoci Grckoj. Kako se pribojavaju u Pahorovoj vladi, time bi i simbolicno glasali za izlazak iz eurozone i iz EU-a.


Podijeli: Facebook Twiter