Pahor s Milanovićem o Ljubljanskoj banci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi zamah u razvoju bilateralnih, dobrosusjedskih odnosa, s posebnim naglaskom na nastavku rješavanja pitanja Ljubljanske banke i podizanje na višu razinu gospodarske suradnje dviju zemalja, koje su sada jedna drugoj četvrti vanjskotrgovinski partneri, dominirali su dvodnevnim službenim posjetom slovenskog predsjednika Boruta Pahora Hrvatskoj, prvog otkako je stupio na tu dužnost.

Pahor je drugi dan službenog posjeta Zagrebu počeo susretom s premijerom Zoranom Milanovićem. U 40-minutnom razgovoru u četiri oka razgovaralo se o načinu rješavanja prijepora oko Ljubljanske banke i obojica su se državnika suglasila da ga treba nastaviti rješavati u okviru sukcesije u skladu s memorandumom dviju vlada potpisanim u Mokricama u ožujku.

Memorandum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke u sklopu sukcesije premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su 11. ožujka, nakon čega je slovenski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU-om.

Prema memorandumu, Hrvatska se obvezala da će osigurati zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke (ZaBa i PBZ) u vezi s prenesenom deviznom štednjom.

Pahorov posjet poklopio se i s ročištem na zagrebačkom Općinskom sudu po jednoj od tužbi Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke zbog devizne štednje hrvatskih građana. A ročište je u međuvremenu odgođeno da bi se službeno preveo pojam "stay" iz memoranduma o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i tako razriješila dilema treba li suđenje prekinuti ili samo privremeno staviti u mirovanje.

Pahorovim posjetom Hrvatskoj očekuje se novi zamah u odnosima dviju zemalja čiji su odnosi u prošlosti znali biti napeti zbog neriješenih pitanja iz zajedničke prošlosti u bivšoj Jugoslaviji.

Prema riječima slovenskog predsjednika, otklanjanjem političkih prepreka među dvjema zemljama zadnjih nekoliko godina, u Hrvatskoj je završilo 27 posto ukupnih slovenskih investicija u inozemstvo, dakle Hrvatska je postala prva destinacija za slovenske ulagače.

Podaci Hrvatske gospodarske komore (HGK), naime, govore da je do kraja prošle godine Slovenija u Hrvatsku investirala gotovo 1,14 milijardi eura, uglavnom kroz vlasničko ulaganje u nekretnine (24 posto), investicije u maloprodaju (21 posto) i ostalu trgovinu (15 posto), te financijski (9 posto) i građevinski sektor (6 posto). Hrvatska je pak do sada u Sloveniju uložila 137,3 milijuna eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter