Pahor protiv velike koalicije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) i aktualni premijer Borut Pahor izjavio je da nije sklon stvaranju "velike koalicije" nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 4. prosinca.

"Postoji niz razloga zbog kojih nisam sklon velikoj koaliciji. Moj koncept vodenja vlade i koncept Janeza Janše ne idu zajedno, zato neka onaj tko dobije povjerenje biraca na izborima vodi vladu, a drugi neka ostane u opoziciji", rekao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju.

Pahor je tako komentirao neke analize po kojima stvaranje "velike koalicije" dviju najjacih stranaka nakon izbora nije iskljuceno zbog potrebnih promjena za prevladavanje ekonomske krize, kao i zbog slicnog rejtinga obiju stranaka.

Janša tvrdi da je Pahorova koalicijska vlada lijevog centra zemlju dovela !u agoniju" zbog pretjerana zaduživanja i slabe ekonomske politike, a glavni moto njegove stranke na izborima bit ce "Slovenija može bolje".

Pahor s druge strane tvrdi da su ekonomske teškoce u Sloveniji rezultat globalne krize i recesije, te da je desna opozicija njegovu vladu referendumima blokirala u provedbi potrebnih strukturnih reformi.

"Biraci ce morati prosuditi je li za Sloveniju rješenje retorika koju nude Janša i njegova stranka, te koja je perspektiva bolja. Ja biracima ne nudim bolji život, ali mogu obecati da im ga kriza nece dodatno pogoršati", rekao je Pahor, dodavši da njegova stranka jamci da se socijalne razlike u društvu nece povecavati.

"Imam viziju i potrebnu energiju za položaj premijera, te znanje i iskustvo o izazovima koji nas cekaju", rekao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju.


Podijeli: Facebook Twiter