Pahor nakon prvog kruga najpopularniji političar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši slovenski premijer Borut Pahor postao je prvi put najpopularniji slovenski političar smijenivši s tog mjesta aktualnog predsjednika Danila Türka. Dva tjedna uoči drugog kruga predsjedničkih izbora Pahor ima veliku prednost pred Türkom, pokazala je anketa koju je objavilo ljubljansko Delo. 

Redovito mjesečno ispitivanje o popularnosti stranaka i političara, u koje je ovaj put bilo uključeno i pitanje za koga će glasovati u drugom krugu predsjedničkih izbora, provedena je prošlog tjedna na reprezentativnom uzorku od 645 ispitanika.

Zadnjih godina i sve do sada Türk je na ljestvici najpopularnijih političara neprekidno zauzimao prvo mjesto, a u najnovijem je pao na peto.

Rezultat koji pokazuje velik uspon popularnosti Pahora (49) i pad popularnosti Türka (60) očito je povezan s iznenađujućim rezultatom prvog kruga predsjedničkih izbora, navodi Delo.

U prvom krugu izbora 4. studenog Pahor je osvojio 40,02, a Türk, s kojim će se ogledati u drugom krugu, 35,89 posto, dok je kandidat desnog centra Milan Zver dobio manje od četvrtine glasova.

Potpuni i službeni rezultati prvog kruga izbora bit će objavljeni ovog tjedna, kada počinje i kampanja pred drugi krug izbora koji se održavaju 2. prosinca.

Prema sadašnjem raspoloženju birača, za Pahora bi glasovalo 62 posto ispitanika, za Türka 27 posto, pet posto ne namjerava izaći na izbore, a ostali još ne znaju za koga će glasovati, pokazala je anketa Dela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter