Pahor kritizirao EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor ugostili su na Brdu kod Kranja premijere BiH Nikolu Špirica, Crne Gore Milu ?ukanovica, Makedonije Nikolu Gruevskog, Albanije Salija Berišu i Kosova Hašima Tacija, koji su se okupili na prvom regionalnom summitu zapadnog Balkana poslije rata.

Iako je srbijanski predsjednik Boris Tadic odbio sudjelovati na konferenciji, ime Srbije - najvece i u ocima Bruxellesa najvažnije zemlje regije - stalno je lebdjelo u zraku.

Nakon Tadiceve odbijenice i Europa je Pahoru i Kosor okrenula leda: predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy i šef španjolske diplomacije Miguel Angel Moratinos otkazali su put u Sloveniju, što je snizilo profil konferencije i umanjilo ocekivanja od skupa koji je prvotno zamišljen kao prvorazredan politicki dogadaj s kojeg je zapadni Balkan Europi trebao poslati poruku da je kadar sam rješavati svoje probleme.

Kosor svejedno u okupljanju vidi puno simbolike porucujuci da se radi o novim mostovima na putu regije prema EU-u.

"Hrvatska i Slovenija pokazale su da znaju rješavati probleme i ponudile su svoj model za cijelu regiju", objasnila je Kosor nakon sastanka iza zatvorenih vrata, podsjetivši da je za napredak potrebno medusobno povjerenje, ali i "osobna hrabrost", kakvu su pokazali ona i premijer Pahor.

Po njezinoj ocjeni, najvažnija je poruka skupa potreba odvajanja bilateralnih sporova od pristupnog procesa. Kosor je pohvalila premijera BiH Špirica, koji je došao iako su ga od toga odgovarali, Medutim, Špiric je, kako doznajemo, za vrijeme izlaganja kosovskog premijera napustio skup jer njegova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova.

Pahor je pozvao na medusobno priznavanje svih u regiji, što je, po njemu, preduvjet bilo kakve suradnje u regiji u kojoj "svi trebamo sve". Ocito ljut zbog bojkota prvih ljudi EU-a, Pahor je otvoreno kritizirao nedosljednost europske politike prema zapadnom Balkanu.

Za Srbiju je pak imao razumijevanja, ne propustivši poruciti Tadicu da su mu vrata otvorena, najavivši da ce se konferencija nastaviti kao "Brdo proces". Hrvatsku premijerku nazvao je "kolegicom i prijateljicom", stalno je oslovljavajuci s "Jadranka", prisjetivši se "teških trenutaka" na pocetku pregovora o granici i važnosti povjerenja u politici: "Ja i Jadranka najbolje znamo kako je bilo u vecernjim satima kada nije postojalo ništa drugo osim našeg povjerenja".

Regionalne premijere u europskim ambicijama ohrabrivao je u ime EU-a samo Stefan Füle, novi europovjerenik za proširenje. Njega je konferencija zatekla na turneji po regiji, no Füle je i prvi napustio skup, još prije podneva.


Podijeli: Facebook Twiter