Pahor i Kresal održavaju manjinsku vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dogovor slovenskog premijera Boruta Pahora i ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal da u "kontroliranu i smirenu procesu" održe manjinsku koalicijsku vladu Socijalnih demokrata (SD) i Liberalnih demokrata (LDS) do prijevremenih izbora ne otklanja u potpunosti blokadu politickog odlucivanja, no rasplet krize vlade odgada se najmanje do jeseni, a parlamentarni izbori mogli bi biti u proljece iduce godine, ocjenjuju u utorak slovenski mediji.

Ljubljansko "Delo" u komentaru navodi da se radi o Pahorovu "politickom manevru" s upitnim rezultatom nakon što je Pahorovu vladu u ponedjeljak i službeno napustila stranka Zares, pa krnja vladajuca koalicija sada u parlamentu raspolaže samo s nešto više od trecine zastupnickih glasova i još manje mogucnosti da provodi svoj program.

"Pahor je kupio pola godine dodatnog vremena. On racuna da ce se u meduvremenu politicke strasti smiriti, a porazi koje je doživio na referendumima zaboraviti. Manjinska vlada u tom bi slucaju krajem godine dobila potporu velike vecine zastupnika za rješenje da parlamentarni izbori održe u proljece iduce godine, nekoliko mjeseci prije redovnog roka", navodi vodeci slovenski list.

List medutim dodaje da manjinskoj vladi i dalje prijeti "blokada odlucivanja" koja je postojala i ranije jer su se na referendumima osporavala vec prihvacena zakonska rješenja pa se od nje ne mogu ocekivati korjenite reforme koje ce cekati "neke buduce vlade".

No, za blokade, pa i izlazak stranke Zares iz koalicije, kriv je donekle i sam premijer koji je u osjetljivim trenucima davao niz "nepromišljenih izjava", navodi "Delo". To mu je je u obrazloženju raskida koalicijskog ugovora zamjerio i predsjednik Zaresa Gregor Golobic, optužujuci Pahora za "aroganciju" i politicko fraziranje, a najviše za odbijanje rješenja po kojemu je moglo doci do formiranja prijelazne vlade kojoj Pahor ne bi bio na celu, podsjeca "Delo".

Iako Pahor najavljuje da ce svoj mandat vezati uz prihvacanje rebalansa državnog proracuna ili paket mjera štednje, vjerojatnije je da ce se to dogoditi tek na jesen, a ne iduceg mjeseca, kako se najavljivalo, navode slovenski mediji.

Nezavisni politicki analiticar Vojko Flegar na portalu "Razgledi" upozorava, medutim, da bi na sudbinu manjinske Pahorove vlade iducih mjeseci više od domacih politickih prilika mogle djelovati medunarodne okolnosti. Sadašnju manjinsku vladu srušiti bi mogle prilike do kojih bi došlo u slucaju nove financijske krize izazvane pitanjem restrukturiranja grckog duga, ali i moguce snižavanje kreditnog rejtinga Slovenije kod svjetskih bonitetnih agencija zbog sve izvjesnije odgode provodenja strukturnih reformi, ocjenjuje Flegar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter