Pahor bez komentara o pritisku SAD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski premijer Borut Pahor odbio je komentirati diplomatsku prepisku americkih veleposlanika u Ljubljani i Zagrebu s Washingtonom u 2009. godini iz koje navodno proizlazi da je popustio americkim pritiscima da deblokira hrvatske pristupne pregovore s EU-om i omoguci da Hrvatska ude u NATO savez, bez obzira na granicni prijepor s Hrvatskom.

"Depeše koje je objavio Wikileaks ne komentiramo", rekao je u cetvrtak Pahor novinarima koji su ga tražili da komentira otkrica iz depeša koje su u cetvrtak, prema WikiLeaksu, objavili slovenski i hrvatski mediji.

Prema objavljenom sadržaju tih depeša, americka državna tajnica Hillary Clinton preko americkih diplomata Sloveniji je navodno slala upute da ne zaustavlja hrvatske pristupne pregovore s EU-om zbog granicnog pitanja jer ce se u suprotnom suociti s gnjevom SAD-a.

Takoder je navodno uputila i poruku da bi bila prava sramota ako zbog referenduma koji je u proljece 2009. najavljivala jedna slovenska nacionalisticka skupina Hrvatska ne bi bila primljena u NATO savez, jer Slovenija u slucaju referenduma ne bi na vrijeme mogla ratificira njen pristupni protokol do summita NATO saveza u Washingtonu pocetkom travnja 2009. (H)


Podijeli: Facebook Twiter