Page i Plant na sudu zbog "Stairway to Heaven"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gitarist i pjevač Led Zeppelina morat će pred porotom na američkom sudu objašnjavati jesu li ukrali početne akorde izvanvremenskog klasika "Stairway To Heaven".

Američki okružni sudac Gary Klausner u Los Angelesu zaključio je da su jedna od najpoznatijih pjesama u povijesti rocka i instrumental "Taurus" grupe Spirit iz 1967. dovoljno slične kako bi porota odlučila hoće li Jimmy Page i Robert Plant odgovarati za povredu autorskih prava.

Suđenje je zakazano za 10. svibnja. Tužbu protiv Pagea i Planta podnio je Michael Skidmore, zastupnik pokojnog autora "Taurusa" Randyja Wolfea.

Skidmore tvrdi da je Pagea na skladanje "Stairwaya" možda nadahnulo to što je čuo "Taurus" dok su dvije grupe zajedno bile na turneji 1968. i 1969. godine.

Page i Plant su odbacili te optužbe i poručili da je slijed akorda u toj pjesmi toliko šabloniziran da ne zaslužuje zaštitu autorskih prava. Treći živući član Zeppelina, basist John Paul Jones oslobođen je optužbe.

Sudac Klausner, međutim, tvrdi da ima dovoljno sličnosti između prvih dviju minuta "Stairwaya" i "Taurusa" da se ta odluka prepusti poroti.

"Iako je istina da je slijed tih četiriju akorda uobičajena stvar u glazbenoj industriji, sličnosti ipak nadilaze osnovnu strukturu", smatra Klausner. "Što znači da je ovo zadatak koji je prikladniji poroti nego sucu", zaključio je.

Randy Wolfe utopio se 1997., u svojoj 45. godini, spašavajući sina kojeg je iznenada zahvatila jaka struja uz obalu Havaja.

"Stairway to Heaven" pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva "Led Zeppelin IV".

Proces Skidmore protiv Led Zeppelina vodit će se na okružnom sudu u Kaliforniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter