Padobranci ilegalno skakali s vijadukta Limska Draga

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Radi skakanja padobranima s vijadukta Limska Draga, rovinjska policija je novčano kaznila pet stranih državljanina, a 31-godišnjaka iz Rovinja je također novčano kaznila zbog poticanja i pomaganja u počinjenju prekršaja.

Svi su novčano kažnjeni sa po 500 kuna, a budući da su prekršaj platili odmah, umanjeno im je za 50 posto, 250 kuna. Policija je u utorak oko 10.30 sati zaprimila dojavu da se na vijaduktu Limska Draga nalaze padobranci. Policijski službenici su obilaskom vijadukta zatekli 31-godišnjaka te pet stranih državljana, od kojih 28-godišnju francusku državljanku, 32-godišnjeg norveškog državljanina, 30-godišnjeg američkog državljanina i dvoje državljana Velike Britanije u dobi od 40 i 37 godina. Provedenim izvidima utvrđeno je da su strani državljani skočili padobranima s vijadukta, čime su počinili prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a da ih je hrvatski državljanin u tome poticao i pomogao im.

Prekršiteljima su izrečene novčane kazne, a policija će radi reklamiranja i pružanja usluga skakanja padobranom s vijadukta, obavijestiti nadležna tijela. Policijska uprava upozorava građane da su se dužni držati ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću prometnih znakova. Naime, na vijaduktu je zabranjeno kretanje pješaka, a samim time i skakanje padobranima s vijadukta. Osim što je zabranjeno, skakanje s vijadukta je opasno te može ugroziti sigurnost kako osobe koja skače, tako i dugih sudionika u prometu.

Naime, radi se o Base jumping. O sportu koji je postao popularan zadnjih godina, a odnosi se na skakanje s padobranom s objekata kao što su mostovi, zgrade, prirodne površine. Ovaj sport je opasniji od skokova s padobranom, a glavna je razlika u visini. Dok se klasični skokovi izvode s minimalno 1.000 metara, visine "base" skakanja su znatno manje. Zbog toga se teško postiže dovoljna brzina za kontrolirano padanje, i postoji velika opasnost od prevrtanja i zaplitanja padobrana. U brojnim državama ta vrsta padobranstva je zabranjena, a brojni skakači ih izvode protuzakonito.

Na Limskoj Dragi se skokovi ilegalno izvode već neko vrijeme, no rijetki budu ulovljeni, jer od trenutka kada se iskrcaju iz automobila i dođu do ograde, niti jedna služba ne uspije reagirati. Iako su postavljene kamere na početku vijadukta, teško je spriječiti "jumpere" u svom naumu. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter