Padne li rejting, HNB će morati braniti kunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezonski priljev deviza važan je oslonac stabilnosti domaće valute pa kuna prema euru sada čak i blago jača, ispod razine od 7,50. No, ni taj sezonski faktor više nije izražen kao ranijih godina, odnosno nije dovoljan da kompenzira posljedice krize i recesije u kojoj se Hrvatska nalazi kao i smanjeni priljev stranog kapitala.

Krizno okruženje svake jeseni kunu stavlja na kušnju, a ova će jesen biti posebna i zbog revizije kreditnog rejtinga zemlje. Neizvjesno je hoće li hrvatske obveznice biti svrstane u "smeće", a ako se to desi, rastu kamate i otežava se refinanciranje dugova, što bi se naravno odrazilo i na tečaj kune.

Cijela ta priča oko tečaja zapravo je priča o kapitalnim priljevima i odljevima pri čemu su od 2000. do 2008. bili izraženiji priljevi, ne zato što je hrvatski izvoz bio posebno uspješan, nego zato što su se svi sektori pojačano zaduživali u inozemstvu (inodug je porastao za oko 30 milijardi eura) pa je Hrvatska narodna banka većinom morala intervenirati kako bi spriječila jačanje, a ne slabljenje domaće valute.

To, međutim, baš i nije bila održiva praksa, a već s globalnom krizom računi su stigli na naplatu: sve je teže zadužiti se, i zbog eksternih faktora i stanja u eurozoni, ali i zbog toga što smo na neki način udarili u plafon zaduživanja.

Inodug se kreće na razini oko 100 posto opadajućeg BDP-a, a javni dug na 60 posto BDP-a, što je i prema jednom od Maastrichtskih kriterija gornja granica tolerancije za ulazak u eurozonu. Godišnje potrebe za financiranjem zemlje kreću se oko 18 milijardi eura, kamate rastu pa se tu stvara dodatni pritisak, stoga je potrebno smanjivati deficite, odnosno ne stvarati nove iz godine u godinu. Tečaj kune stabilan je na oko 7,50 kuna za euro, iako je početkom godine dosta vrludao i preko 7,60 kuna za euro, pa je HNB intervenirao u više navrata prodajom deviza. Što će biti u nastavku godine, pitamo analitičara Splitske banke Zdeslava Šantića. Prema kraju godine Šantić očekuje jačanje deprecijacijskih pritisaka, ovisno o međunarodnom okruženju i domaćem rejtingu.

- U ljetnom periodu nema iznenađenja, tečaj se kreće oko 7,50 kuna za euro, no treba reći da sezonski utjecaji nisu ipak toliko izraženi kao prije. I na početku druge polovice godine vidimo da je dospijeće inoduga svih domaćih sektora značajno pa se ni priljevi turističkih deviza ne vide toliko na tečajnici jer je potražnja za stranim valutama izražena.

U drugoj polovici godine domaći sektori trebaju vratiti čak sedam milijardi eura inoduga, uključujući i kamate, i to je ono što ne dopušta značajniju sezonsku aprecijaciju, tumači Šantić.

Za ovaj kvartal i na razini cijele godine očekuje prosječni tečaj iznad 7,50 kuna, a hoće li biti potrebe da reagira središnja banka, to ovisi, kaže, o stanju u eurozoni i naravno rejtingu zemlje.

- Ukoliko dođe do pada rejtinga, potreba za intervencijom središnje banke bit će izraženija. Devizne rezerve jesu visoke, no primjer Rusije pokazao je da bez obzira na to kolike one bile, ako se izgubi povjerenje, onda se to brzo troši, veli Šantić i dodaje da se naša središnja banka, kako bi očuvala i tečaj i razinu rezervi, i prije radije služila drukčijim instrumentima čuvanja tečaja, kroz regulaciju kunske likvidnosti i slično. (Piše A. DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter