Padala stabla, letjeli krovovi, jedna osoba poginula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snažno nevrijeme, olujni vjetar i bura stvorili su danas brojne probleme diljem zemlje, rušeći pred sobom stabla i odnoseći krovove, pri čemu je jedan muškarac poginuo, a bilo je i ozlijeđenih osoba.

Muškarac star 46 godina poginuo je kad se na njega srušilo stablo na farmi kraj Novog Marofa. Riječki Centar za hitnu medicinu zbrinuo je prijepodne više osoba koje su teže ozlijeđene zbog udara bure, a među njima i dvojicu građevinskih radnika koji su u padu sa skele zadobili ozljede opasne po život.

Orkanska bura od sinoć je puhala na širem riječkom području pa su vatrogasci zbog srušenih stabala i stupova te oštećenih krovova i automobila na teren izlazili više desetaka puta. U Opatiji je odlomljena grana ozlijedila troje učenika koji su zadobili ozljede kuka, kralježnice i glave, no životi im nisu ugroženi. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina pozvao je škole koje trpe najjače udare bure da odgode nastavu, a u Sveučilišnom kampusu na Trsatu nastava jutros nije ni počela.

U Brodogradilištu "Viktor Lenac" u Kostreni jutros su na brodu "Clipper Mars" popucali konopi pa se taj brod naslonio na drugi. Četiri teglenice uspjele su brod vratiti na vez. Na Krčkom mostu bura je poslijepodne puhala rekordnom brzinom od čak 238 kilometra na sat.

U Hrvatskoj je dosad najjača bura, brzine od strahovitih 304 kilometra na sat, zabilježena 2003. godine. Jaka bura je od jutra zatvorila gotovo sve sjevernojadranske morske i kopnene prometnice, zaprijetivši stvaranjem šteta na brodicama u lukama i lučicama.

U središtu Zagreba olujni vjetar srušio je dio glavne zgrade starog Paromlina, a postojala je opasnost od nastavka urušavanja tog zagrebačkog spomenika industrijske arhitekture. Zagrebački Zavod za hitnu medicinu danas je od 8 do 11 sati imao pedesetak intervencija, od čega je njih 16 bilo zbog ozljeda građana na javnim mjestima zbog nevremena. Zagrepčani koji su jutros išli na posao naišli su na prometnice zakrčene srušenim stablima i granjem, što je izazivalo probleme i u odvijanju gradskog prometa. Zbog srušenih stabala zatvorena je Sljemenska cesta. Olujni vjetar je tijekom noći i jutra u Zagrebu rušio stabla na automobile i kuće te je odnosio i krovove, zbog čega su zagrebački vatrogasci imali više od tisuću poziva. Bez djela limenog krova poslijepodne je ostala i zgrada u kojoj se nalaze Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića i XVIII. gimnazija u ulici Matije Mesića, ali za učenike nije bilo opasnosti.

Na sjevernom Velebitu pao je snijeg, a na Zavižanu je izmjereno osam centimetara snijega, pri čemu je olujni vjetar stvarao snježne smetove mjestimice više od pola metra.

Zbog obilnih kiša i rasta vodostaja rijeka Plitvice i Bednje u Varaždinskoj županiji, Hrvatske vode su od 9 sati proglasile mjeru redovnog stanja obrane od poplave za sliv tih dviju rijeka. Olujno nevrijeme uzrokovalo je i poteškoće u prometu u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje su neke ceste bile poplavljene, zbog čega se promet odvijao otežano. Jak vjetar rušio je stabla i električne stupove pa je dio stanovništva ostao bez struje. Obilne kiše poplavile su brojne kuće, najviše u Zlataru te u općini Lobor.

Jaka orkanska bura koja od sinoć puše na području Istre, prouzročila je materijalne štete uglavnom zbog pada stabala i granja na više vozila, no nitko nije ozlijeđen. Na sjeveru Istre udari bure prijepodne su dosezali oko 140 kilometara na sat, a najgore je bilo na području Buzeta gdje su srušena stabla, oštećeni automobili, uništeni štandovi na tržnici, porazbacani prometni znakovi i kontejneri. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter