Padaju turistički rekordi i u unutrašnjoj Istri

Nikada nisu ostvarili takve rezultate otkako se vodi evidencija dolazaka i noćenja
Nikada nisu ostvarili takve rezultate otkako se vodi evidencija dolazaka i noćenja

Slobodne sobe ni za lijek nije bilo u Buzetu gdje se proteklog blagdanskog vikenda u hotelima tražio krevet više. - Popunili smo baš sve kapacitete, svih stotinjak ležaja u 52 sobe. Produženi vikend, uključujući i blagdan Velike Gospe, kod nas su proveli individualni gosti iz Velike Britanije, Italije, Rumunjske, Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, Španjolske, pa čak i iz Alžira, potom grupe iz Latvije, Italije i Rumunjske. Iz Buzeta su odlazili na izlete u obližnje gradiće; Hum Roč, Motovun kao i na priobalje, rekla nam je Nevija Merlić, voditeljica Hotela Fontana.

Ljeto je, kažu u Hotelu Fontana, za njih bilo iznad očekivanja. - Pogotovo u kolovozu bilježimo odlične rezultate, a tako će biti i u rujnu zbog rujanskih gastro, zabavnih i automobilističkih sadržaja koji se održavaju u sklopu buzetske Subotine, istaknut će Merlić.

Za vikend 1.733 noćenja

U Turističkoj zajednici Buzeta također zadovoljno trljaju ruke. Produženi blagdanski vikend donio je dobre rezultate, samo u smještajnim objektima užeg gradskog područja; dva hotela, motelu i starogradskom B&B objektu, u četiri dana, odnosno tri noći ostvareno je 393 dolaska i 640 noćenja, od toga najveći dio u hotelima, tek manji u smještajnim kapacitetima u domaćinstvima, a slobodnih kreveta moglo se naći samo u apartmanima kod privatnih iznajmljivača. Na cjelom buzetskom području proteklog vikenda ostvareno je 1.733 noćenja.

Kolovoške brojke nadovezuju se na srpanjski rekord. - Sezona je jako dobra. U srpnju je na Buzeštini ostvareno 2.242 dolaska što je 22,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, te 9.988 noćenja što je povećanje od 29,3 posto. Nikada nismo ostvarili takve rezultate otkako se vodi evidencija dolazaka i noćenja, rekla je stručna suradnica iz buzetskog TZ-a Mila Nežić.

U srpnju je najviše gostiju bilo iz Njemačke, potom domaćih gostiju, pa turista iz Austrije, Belgije, Nizozemske, dok je Talijana bilo manje nego inače. Uglavnom su to individualni gosti, dolaze na odmor Buzet koji im je baza za istraživanje Istre, sve im je blizu, a buzetsko područje također im nudi obilje sadržaja, od izletničkih destinacija, gastronomije do outdoor sadržaja. Puno je upita za pješačenje, a ovoljetna top pješačka destinacija je popularna staza "Sedam slapova" uz rijeku Mirnu od Tombasina uzvodno do Kotli.

U lov na tartufe

- Turisti dolaze u Turističku zajednicu i traže preporuke što razgledati. Zainteresirani su da im mi složimo itinerer kako da provedu dan, u obilasku jedne od tri ovdašnje obitelji koje se bave turističkim lovom na tartufe, u posjeti vinarima ili maslinarima, a veliki je interes i za outdoor sadržaje; paraglajding, slobodno penjanje, biciklizam, planinarenje, nabrojat će Mila Nežić.

U tijeku je sezona crnih tartufa, a sredinom rujna službeno započinje i sezona bijelih tartufa, što su sve dodatni motivi za dolazak u ovaj kutak Istre. Već sada ima upita za rujanske sadržaje; Subotinu i pripremu fritade od 2.016 jaja i desetak kilograma tartufa u divovskoj tavi, potom Subotinu po starinski, a bilježe se i prve rezervacije smještajnih kapaciteta upravo u tim rujanskim terminima. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter