Padaju kamate, no građani se razdužuju

(Darko Tomas / CROPIX)
(Darko Tomas / CROPIX)

Bruto inozemni dug iznosio je na kraju siječnja 45,9 milijardi eura, što je za 0,2 milijarde više nego krajem prosinca. Tome je najviše pridonijelo kratkoročno zaduživanje banaka, navodi se u priopćenju s jučerašnje sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke koji je razmatrao najnovija novčana i gospodarska kretanja i usvojio Projekciju monetarne politike od 2014. do 2016. 
 
Svoje inozemne obveze, ističu u HNB-u, uključujući dug prema vlasnički povezanim poduzećima, povećali su i drugi domaći sektori, što se prije svega odnosi na HBOR i javna poduzeća. Nasuprot tome, ostale nebankovne financijske institucije nastavile su se razduživati. Nastavljeno je i razduživanje privatnih poduzeća, kod kojih je porast obveza prema vlasnički povezanim poduzećima praćen izraženijim smanjenjem obveza prema ostalim vjerovnicima. Pored navedenih promjena, na prirast duga utjecale su i međuvalutne promjene, napose kod države, kažu u HNB-u.
 
- Razdoblje vrlo dobre likvidnosti domaćeg financijskog sustava nastavljeno je i u prvim ovogodišnjim mjesecima, što se odražava i u niskoj razini prekonoćnih kamatnih stopa: vagana kamatna stopa u izravnoj međubankovnoj trgovini u ožujku je iznosila 0,51 posto. Istodobno su smanjeni prinosi na trezorske zapise u kunama i trezorske zapise s valutnom klauzulom. Aktivne i pasivne kamatne stope banaka u siječnju i veljači bile su nešto ispod onih u prosincu 2013. 
 
Pod utjecajem izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju smanjene su kamatne stope na kredite stanovništvu, neovisno o valutnoj strukturi i ročnosti. Ako se isključi utjecaj tečaja, ukupni plasmani banaka u veljači su ostali nepromijenjeni, pri čemu su se smanjili plasmani stanovništvu i državnim trgovačkim društvima, dok su plasmani privatnim poduzećima blago porasli, pa je njihov ukupan porast od početka godine iznosio 1,3 milijarde kuna. 
 
Plasmani stanovništvu nastavljaju se smanjivati i na godišnjoj razini (za 1,4 posto), dok su ukupni plasmani poduzećima porasli u odnosu na stanje prije godinu dana (za 1 posto), poručuju iz HNB-a. Dodaju i da se u 2014. očekuje zamjetno usporavanje inflacije. (A.DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ)
 
VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter