Padaju kamate na stambene kredite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedan dana nakon što je Hrvatski sabor usvojio Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu za stambene zajmove najveca domaca banka prva je u Hrvatskoj najavila povoljnije kredite sukladno tom zakonu. Zagrebacka banka najavila je da ce od 18. ožujka do 16. travnja nuditi novu akcijsku prodaju stanova i njihovo opremanje uz kamatnu stopu od 4,5 posto prve cetiri godine otplate, razdoblje u kojem ce država placati polovicu rate kredita. Iduce dvije godine, u slucaju ponude Zabe, kamata ne smije biti veca od 4,95 posto. Banka kao instrument osiguranja traži samo stan koji se kupuje, a pritom nudi i raznovrsne pogodnosti.

Medutim, od 850 ponudenih stanova i apartmana diljem Hrvatske u Istri po tim uvjetima nude samo stanove u Ližnjanu. Rijec je o 11 neprodanih stanova u stambenom objektu gdje je ranije prodano njih 15. Rijec je o stanovima razlicitih velicina (od 56, 70 i 83 cetvorna metra) koji se nude za 1.300 do 1.400 eura po cetvornom metru. Akciji mogu pristupiti gradani do 46. godine starosti koji nemaju dom ili ga prodaju radi kupnje veceg. Nekretnina koja se kupuje mora biti u novoj zgradi, država daje jamstvo za subvencionirani kredit u slucaju gubitka posla do kraja 2011. na nacin da banka odobrava moratorij na otplatu glavnice maksimalno 12 mjeseci, a država za to vrijeme placa kamatu.

Privredna banka Zagreb (PBZ) jucer je objavila da ce od 1. svibnja smanjiti kamatne stope na nove i ranije odobrene stambene kredite za 0,25 postotnih bodova. Istodobno, banka je uvela posebne stambene kredite za mlade do 40 godina starosti s cetiri otplatna razdoblja. U prvom kamata iznosi 4,99 posto, a potom 5,5 posto. U akcijskom razdoblju nema naknade za odobrenje kredita.

PBZ uvodi i nove energo-stambene kredite kojima financira kupnju ili gradnju energetski efikasnih objekata ili ugradnju energetske opreme. Kamata je 4,5 posto, fiksna prve dvije godine, a nakon toga 5,94 posto. Uz to, PBZ uvodi i povoljnije studentske, potrošacke, auto i lombardne kredite. (P. GREGOROVIC)

Erste: Produljenje poceka i otplate
Od ponedjeljka 14. ožujka Erste banka ce klijentima koji su tijekom 2010. ugovorili pocek otplate kredita bez naknade omoguciti produljenje do kraja 2011. godine. Banka je to omogucila trudnicama/rodiljama i osobama koje su ostale bez posla. Takoder, do kraja godine je produžen rok korištenja kredita uz smanjenu kamatnu stopu koja je tijekom trajanja poceka umanjena za 25 posto. Trudnice/rodilje imaju priliku ugovoriti smanjenje kamatne stope i bez korištenja poceka tijekom otplate kredita.


Podijeli: Facebook Twiter