Pada popularnost Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samo mjesec dana Vlada Zorana Milanovica izgubila je znacajan dio potpore biraca, sudeci barem prema istraživanju Cro Demoskop agencije Promocija plus. U danima travnja, obilježenima prije svega znacajnim poskupljenjem struje i plina, podrška politici nove Vlade smanjila se za skoro punih 12 postotnih poena: s 58,1 na 46,8 posto.

Vlada je sve lošiji "ucenik" i kad se gleda ocjena njenog rada: od cvrste trojke iz veljace (3,1), anketirani sada, samo tri mjeseca kasnije, rad Banskih dvora ocjenjuju s prosjecnom ocjenom od 2,54.

Politicki analiticar Višeslav Raos nije iznenaden ovakvim padom potpore Milanovicevoj Vladi, štoviše, smatra ga i logicnim, jer je jedino pravo vrijeme za povlacenje nepopularnih poteza - prva godina mandata vlasti. A nepopularni potezi teško mogu usmjeriti palac biracke podrške prema gore.

No, osim odluka poput poskupljenja, Raos istice još dva razloga za pad potpore: nacin komunikacije nekih clanova Vlade i još uvijek razvijen osjecaj nejednakosti pred zakonom.

Gradani možda i vjeruju prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Cacicu, ali teško prihvacaju njegov nacin komunikacije, kao i cinjenicu da mnogi krivci za ocito kriminalne radnje koje su za posljedicu imale i propasti poduzeca nisu pred sudom, veli Raos.

Za njega, medutim, potpora iznad 40 posto i nije preniska i smatra da za Vladu ne bi bilo loše da se ona na sadašnjoj razini stabilizira do kraja mandata. No, kljucni izazov pred Vladom je, po njegovom mišljenju, jesen.

Na jesen ce biti gotovo sa sezonskim zapošljavanjem, pocet ce rasti broj nezaposlenih, obitelji koje ce se ljeti istrošiti suocit ce se s pocetkom školske godine i novim velikim troškovima, a valja vidjeti i hoce li možda doci do nove studentske pobune, nabraja Raos i dodaje kako ce tada biti jasno hoce li se rejting Vlade stabilizirati ili nastaviti padati.

A kako se smanjuje podrška Vladi, pada i, jasno, popularnost glavne vladajuce stranke SDP-a, koja je u mjesec dana otklizala s 33 na 30,3 posto. Druga stranka vladajuce koalicije, HNS, takoder je u padu, s prošlomjesecnih pet na svibanjskih cetiri posto potpore, a njihov predsjednik Radimir Cacic je drugi najnepopularniji politicar u zemlji (20,6 posto negativnog izbora), u sendvicu izmedu Ive Sanadera (27,8) i Jadranke Kosor (10,7 posto). Pada, medutim i HDZ (sa 16,7 na 16,2 posto), tako da je razlika izmedu dviju najjacih stranaka i dalje golema.

Istraživanje Cro Demoskopa provedeno je telefonski, na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika. (Jasmin KLARIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter