Pada i zadnja prepreka plominskoj karbonjeri?

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nova odredba iz dorađene verzije Zakona o strateškim investicijskim projektima, koja precizira da će se takvima smatrati samo ona ulaganja usklađena s prostorno planskim dokumentima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ipak neće, kako se isprva moglo pomisliti, omesti najavljenu izgradnju Termoelektrane Plomin 3 na ugljen snage 500 MW.

Prostorni plan Istarske županije, podsjećamo, dopušta samo gradnju elektrane pokretane plinom, i to zamjenske za Plomin 1 snage 125 MW, no zakon koji bi Vladi dao diskrecijsko pravo da zaobiđe sva ostala pravila izvršna vlast u ovoj investiciji, procijenjenoj na milijardu eura, neće trebati.

Vlada se, naime, za moćnu karbonjeru, na kojoj s HEP-om kao investitorom ustraje, osigurala drugim dokumentima. Tako barem tvrdi županijski pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić, pozivajući se na aktualni prijedlog izmjena i dopuna Strategije te Programa prostornoga uređenja RH, koje je pokrenulo resorno ministarstvo.

U nacrtu Programa - koji je dosad propisivao da se do 2015. godine neće graditi termoenergetski objekti na ugljen, ali ni istraživati ni ispitivati mogućnost njihove realizacije - piše "završiti započete gradnje (TE Plomin III/C na uvozni ugljen)". U drugom se, pak, dokumentu, kao novi objekt u Plominskom zaljevu, našla termoelektrana na ugljen ili plin.

- Ispada kao da se Plomin 3 već gradi, a znamo da tome nije tako. Sada su ucrtani i nova trafostanica te dalekovod, kojih prije nije bilo. Izmjene su očiti primjer da država želi projekt regulirati kroz nacionalne dokumente.

To znači da bi se novi blok na ugljen u konačnici, nažalost po nas, mogao dogoditi, jer će se investitor pozvati na planove višeg reda i zaobići naše ograničenje o plinu kao energentu. (I. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter