Pad Vlade nece zaustaviti reforme i put u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Daj Bože da se zaustave HDZ-ove gospodarske reforme slobodnog pada", ironizirao je u subotu u Umagu predsjednik HNS-a Radimir Cacic na opasku novinara da je premijerka Jadranka Kosor u javnosti pustila tezu po kojoj bi sadašnji pad Vlade znacio zaustavljanje programa ekonomskog oporavka.

Ako do prijevremenih parlamentarnih izbora dode, HDZ-ovci su takoder kazali da bi se zakocili pristupni pregovori s Europskom unijom te da bi stala borba protiv korupcije.

"Ulaz u EU naš je strateški cilj. Stav je HNS-a da institucije moraju normalno funkcionirati, ali u svakoj situaciji treba procijeniti što je štetno. Naravno da je na tom putu važno da je Vlada stabilna. Apsurdna je tvrdnja da ce se taj proces zaustaviti ako oporba dode na vlast - pa mi smo ta oporba i barem 13 godina duže od HDZ-a zagovaramo ulazak u EU.

Cinili smo to i u vrijeme kada je to bio upitni politicki cilj. Promjena vlasti nije opasna, vec upravo obratno - to cak može dinamizirati proces pregovora", komentirala je predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a Vesna Pusic.

Na konferenciji za novinare u hotelu Melia Coral, gdje pripadnici središnjice te stranke borave dva dana na svojevrsnom brainstormingu u sklopu priprema za predizbornu kampanju, dodala je da su od sutra pa do kraja 2011. spremni za prijevremene izbore. S obzirom na trenutnu tešku situaciju u zemlji, HNS-ovci ipak smatraju da bi se izbori trebali održati prije studenog, za kada su najavljeni, možda vec na proljece.

"Istina je da je ova Vlada otvorila antikorupcijski proces, ali svi koji su završili u zatvoru su njihovi. Željeli bi HDZ-ovci da barem zbog prividne ravnoteže u Remetincu završe i clanovi drugih stranaka, ali toga nema. Pretpostavka da bi opozicija dolaskom na vlast zaustavila borbu protiv korupcije je groteskna. Nužno je da se zbog stanja nacije u najkracem roku ocisti cir korupcije i da se krene naprijed na zdravim temeljima", mišljenje je predsjednika HNS-a.

I on i Pusic odlucno su odbacili HDZ-ove tvrdnje da postoji dogovor na relaciji Sanader-SDP. "SDP je sada najjaca stranka u zemlji i zajedno s nama spremna je preuzeti vodenje Hrvatske", odgovorila nam je Pusic.

Opci smijeh bio je pak njihov i odgovor drugih clanova te stranke iz cijele zemlje prisutnih na presici na traženje novinara da komentiraju izjavu Ive Sanadera da se vratio da bi zaustavio nedemokratske procese u Hrvatskoj.

"Bivši premijer ima zakonsko, ali ne i politicko pravo na povratak u Sabor, i to zato što je bez obrazloženja pobjegao s mjesta predsjednika Vlade u trenutku kada je zemlja bila na najdubljoj tocki ekonomske krize, ostavivši je da se koprca kako zna i umije. Sanader kao saborski zastupnik nece zaustaviti nikakve procese niti je to moguce", kazala je Pusic.

Na upit može li odbjegli premijer opstruirati rad HDZ-ove Vlade Cacic je iznio da je u HDZ-u ljepilo vlasti jako snažno. "Svi oni koji su zalijepljeni uz današnju vladajuci garnituru, bez obzira na privatne spone i zajednicku prošlost sa Sanaderom, trudit ce se da to ne pokažu. Sanader malo može napraviti pozivajuci se na nekadašnja prijateljstva", mišljenje je šefa HNS-a.

Na pitanje zašto su zbog Sanaderovog povratka neki HDZ-ovci nervozni Cacic je istaknuo da antikorupcijski proces nije završen.

"Ocito je da postoji ozbiljna mogucnost da dio ljudi koji su još uvijek na vlasti sutra završi u istražnom zatvoru, ali ne zna se tocno tko ni kada. Upravo ti koji ocekuju odlazak u istražni zatvor mogli bi reagirati protivno svom primarnom interesu "drži se ljepila u vlasti", ocijenio je šef HNS-a.

Boravak u Umagu, kako je rekao predsjednik istarskog HNS-a i dogradonacelnik Umaga Veljko Ivancic, iskoristili su da bi se pripremili za puno posla što ih ocekuje. Pusic je na pocetku kazala da se Hrvatska nalazi na prekretnici te da su napravili popis projekata, ideja i prijedloga za vodenje zemlje.

Spomenula je podrucje znanosti kao buduci hrvatski izvozni proizvod, u koji se svake godine sve manje ulaže. Smatra da je veliki propust to što je Hrvatska do kraja prošlog mjeseca mogla iz pretpristupnih fondova EU-a iskoristiti 50 posto za zaštitu okoliša i 30 posto za promet, a za oboje je uzela samo jedan posto. To po njoj dovoljno dramaticno govori o situaciji u zemlji.

Cacic je kao konkretne mjere koje ce odmah otvoriti investicijski prostor, odnosno olakšati start investitorima, spomenuo ukidanje obaveze placanja vodnog doprinosa i energetskog prikljucka, kao i sadašnjeg modela naplate TV pretplate.

"HRT-ove ciljane programe treba financirati kroz budžet. Ne moram spominjati da je TV pretplata jedan od vecih troškova u turistickoj industriji", iznio je Cacic predstavljajuci konkretne mjere koje ce HNS predložiti u svom predizbornom programu.


Podijeli: Facebook Twiter