Pad ruskog zrakoplova na Sinaju - teroristički napad

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Pad Airbusa ruske tvrtke Metrojet na egipatskom Sinaju, u kojem su poginule 224 osobe 31. listopada, bio je teroristički napad, izjavio je u utorak šef ruskih tajnih službi Aleksandar Bortnikov.

- Nedvosmisleno se može reći da se radilo o terorističkom činu, kazao je on ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše u priopćenju Kremlja. Tijekom leta eksplozivna naprava kućne izrade snage usporedive s kilogramom TNT-a aktivirana je, istaknuo je on.

Botnikov je kazao da su na ostacima zrakoplova pronađeni tragovi eksploziva. Eksplozija bombe raznijela je zrakoplov u zraku i to je razlog zbog kojeg su njegovi dijelovi pronađeni na tako velikoj površini, kazao je Bortnikov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je pronaći i kazniti gdje god se skrivali odgovorne za napad koji je izazvao pad aviona na letu A321 iznad Sinaja 31. listopada, za koji je već prvih dana odgovornost preuzela Islamska država.

- Bol zbog gubitka neće nas spriječiti da pronađemo i kaznimo kriminalce, kazao je Putin. Naći ćemo ih na bilo kojoj točki na planetu i kazniti ih, dodao je on na sastanku u Kremlju u noći s ponedjeljka na utorak s visokim vojnim dužnosnicima i tajnim službama kao i šefom diplomacije Sergejom Lavrovim.

Rusko zrakoplovstvo intenzivirat će udare u Siriji nakon napada na ruski zrakoplov, najavio je u utorak Putin.

- Vojna akcija našeg zrakoplovstva u Siriji ne samo da se mora nastaviti nego i intenzivirati kako bi kriminalci shvatili da je kazna neizbježna", kazao je ruski predsjednik.

Egipat: Uhićene dvije osobe osumnjičene za rušenje ruskog zrakoplova
Egipatske vlasti uhitile su dvije osobe zaposlene u zračnoj luci Šarm el-Šeik u vezi rušenja ruskog putničkog zrakoplova u kojemu su 31. listopada život izgubile 224 osobe, kazali su u utorak dužnosnici egipatske službe sigurnosti.

- 17 osoba je u pritvoru od kojih je dvoje osumnjičeno za pomaganje onima koji su podmetnuli bombu u zrakoplov u zračnoj luci Šarm el-Šeik", kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Ruska služba sigurnosti objavile su u utorak da je utvrđeno da je zrakoplov srušen zbog podmetnute bombe kućne izrade i da se radi o terorističkom činu

Međunarodni istražiteljski tim kojeg vode egipatski stručnjaci nije pronašao nikakvih dokaza o podmetnutoj bombi u ruskom putničkom zrakoplovu, kazao je predstavnik egipatskog ministarstva za zrakoplovstvo.

- Do sada istražiteljski tim nije pronašao nikakve dokaze koji bi potvrdili teoriju da je zrakoplov eksplodirao kao rezultat terorističkog čina, kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Ruski su istražitelji uzeli uzorke s mjesta pada zrakoplova kao i tijela žrtava no službeno nisu izvijestili tim o svojim zaključcima. (Hina/AFP/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter