Pad kineskog gospodarstva

Šangaj (Reuters)
Šangaj (Reuters)

Nakon što je prošle godine zabilježila rast BDP-a od 7,8 posto a u prvom kvartalu ove godine od 7,7, od travnja do lipnja kineska ekonomija rasla je 7,5 posto, što je najniža stopa u zadnjih 20-ak godina.

Očekujući pad, kineska vlada si je za cijelu 2013. zacrtala rast od 7,5 posto, ali prema mišljenju analitičara, s obzirom na tendencije, taj cilj bit će teško ispuniti bez stimulativnih mjera.

Prema statističkim podacima, do pada dolazi uslijed slabljenja trgovine, pogotovo izvoza, i pretjeranog upletanja vlasti u sustav bankarskih kredita. 

- Kineski BDP stoji ispod rasta od 8 posto punih pet kvartala, što je jasan znak poremećaja, rekao je ekonomist Ren Xianfang, a prenosi BBC.

Kineski su lideri u više navrata naglašavali da su si postavili dugoročne ciljeve - a to je polagana promjena smjera ekonomije s prevelikog oslanjanja na izvoz i investicije na potrošnju konzumenata.

Sa stopom od 7,8 Kina je prošlu godinu završila na 20. mjestu u svijetu po rastu, ispred su uglavnom siromašne afričke zemlje. SAD je ubilježio rast od 2,2 posto, EU pad od 0,3, a Hrvatska, primjerice, pad od 2 posto.

Po nominalnom BDP-u Kina je na trećem mjestu u svijetu iza EU-a i SAD-a, a po BDP-u per capita na 92. s 9,233, prema ljestvici Svjetske banke. Prvi je Luksemburg s 88,318, SAD je sedmi s 49,965, EU 34. s 33,014, a Hrvatska 50. s 20,532. (I. BALEN/NL) 


Podijeli: Facebook Twiter