Pad cijena nafte nema presudan utjecaj na istraživanja Jadrana

Barbara Dorić (Manuel ANGELINI)
Barbara Dorić (Manuel ANGELINI)

Prošlotjedna odluka Vlade o "zamrzavanju" poslova vezanih uz eksploataciju ugljikovodika u Jadranu izazvala je veliku javnu pozornost. Bez obzira na to što se radi tek o odgodi davanja koncesija velikim korporacijama za istraživačke radove u podmorju, dio energetskih stručnjaka izašao je u javnost s prognozom da od tog posla neće biti ništa zbog preniske cijene nafte, dok je nemali broj političkih analitičara sklon mišljenju da se radi o predizbornom potezu smirivanja velikog broja građana koji se protive tom poslu.

Predsjednica uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić, s kojom smo razgovarali u Zagrebu, ne opovrgava te mogućnosti, ali naglašava kako će se poslovi nastaviti te kako je Hrvatska zemlja koja jamči investicijsku sigurnost velikim kompanijama.

- Zašto je Vlada poništila dozvole za istraživanje nafte i plina na Jadranu i u Slavoniji, te hoće li se one, i kada, obnoviti?

- Na sjednici Vlade prošlog tjedna poništene su dozvole koje je ona izdala konzorciju Marathon Oil i OMV. Izdavanje dozvola odabranim ponuditeljima na javnom nadmetanju je preduvjet za početak pregovora oko potpisivanja ugovora za istraživanje i podjelu eksploatacije ugljikovodika. S obzirom na to da se je konzorcij Marathon Oil i OMV povukao iz pregovora u srpnju ove godine, Vlada je poništila dozvole koje je prethodno izdala. Ostale dozvole nisu poništene te su Ugovori u proceduri odobrenja Vlade RH.

Konačno odobrenje

- Koliko je kompanija ostalo zainteresirano za ta istraživanja i očekujete li njihovo javljanje na novi natječaj?

- Ostale kompanije kojima su izdane dozvole i za more i za kopno čekaju konačno odobrenje ispregovaranih ugovora od strane Vlade kako bi se ugovori u konačnici mogli i potpisati. S obzirom da će uskoro biti izbori, kompanije su svjesne da će morati pričekati do kraja godine dok se takva odluka donese te se u konačnici ugovori potpišu. To se konkretno odnosi na tri istražna prostora na moru i šest istražnih prostora na kopnu.

- Na koja će se polja u Jadranu odnositi novi natječaj, na sva ili na ona koja nisu "zauzeta"?

- Planirano je da se ide s drugim nadmetanjem i za more i za kopno s obzirom na svakodnevni interes koji se iskazuje od strane naftnih kompanija. Da bi se objavilo drugo javno nadmetanje potrebno je prvo završiti prvo javno nadmetanje koje je provedeno, a što znači da moramo sačekati da se prvo ugovori koji su predmet prvog javnog nadmetanja potpišu kako bi se moglo objaviti novo nadmetanje.

Investicijska sigurnost

- Koliko na odluku o nastavku tog posla utječu granični problemi sa Slovenijom i Crnom Gorom?

- Što se tiče ugovora koji bi se trebali potpisati mogući granični problemi s državama koje ste naveli nemaju utjecaja, a ne bi trebali niti imati utjecaja na druga nadmetanja.

- Smanjuje li pad cijena nafte na globalnom tržištu interes za istraživanje Jadrana?

- Cijena nafte svakako ima utjecaja s aspekta rezanja investicijskih planova od strane naftnih kompanija u nove investicije. To je imalo utjecaja na prvo nadmetanje, a imat će utjecaja na bilo koje drugo nadmetanje. No ona sredstva što su ostala u investicijskim planovima kompanije gledaju uložiti tamo gdje postoji određena investicijska sigurnost, a mi to nudimo. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter