Pad cijena dobar za potrošače, ali loš za proizvođače

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski proizvođači koji su pogođeni ruskom zabranom uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja Europske unije teško će rusko tržište u kratkom roku zamijeniti novim tržištima. Upozorila je na to Milka Kosanović, direktorica Udruge poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

- Pronalaženje novih tržišta za plasman proizvoda nije posao koji se može odraditi preko noći. Ukupan hrvatski izvoz u Rusiju nije velik, ali značajno utječe na pojedinačne tvrtke koje su ozbiljno računale na rusko tržište, ističe Kosanović.

Analiza situacije

Stav HUP-ove udruge tako se slaže s procjenama Hrvatske gospodarske komore da će ruskim embargom biti ugrožen manji dio, tek oko 1,5 posto ukupnog hrvatskog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i da će ruska odluka ozbiljnije poteškoće prouzročiti pojedinačnim izvoznicima. Hoće li oni ipak i kada uspjeti pronaći alternativne kupce svojih proizvoda, zasad je teško govoriti, budući da domaće kompanije još uvijek analiziraju novonastalu situaciju.

Domaćim proizvođačima i industriji mogao bi dodatno štetiti mogući povećani uvoz hrane i poljoprivrednih kultura iz drugih članica Europske unije koje također traže izlaz za svoje proizvođače. Na "povećani pritisak na uvoz" upozorila je prošlog tjedna i HGK. S jedne strane, to će značiti pojeftinjenje za krajnje kupce, ali i nove probleme za proizvođače koji se sa dodatno sniženim cijenama neće moći nositi. Pritisak europskih izvoznika domaće će kompanije osjećati i na tržištima koja su im jako važna, poput BiH i Srbije.

- Nered na tržištu uzrokovat će sigurno i nered kod nas. Više od malih proizvođača, međutim, bit će oštećeni trgovci, smatra Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza.

Zaštitna klauzula

U slučaju europske "navale" na hrvatsko tržište, Hrvatska bi, podsjećaju naši izvori iz gospodarskih krugova, mogla aktivirati i zaštitnu klauzulu iz ugovora o pristupanju EU. U njemu je predviđeno da ako se u razdoblju od najviše tri godine od ulaska u EU "pojave poteškoće koje su ozbiljne i koje bi mogle dulje potrajati u bilo kojem sektoru gospodarstva ili poteškoće koje bi mogle izazvati ozbiljno pogoršanje stanja gospodarstva određenog područja, Hrvatska može zatražiti odobrenje za poduzimanje zaštitnih mjera u svrhu popravljanja stanja i prilagodbe dotičnog sektora gospodarstvu unutarnjeg tržišta". No, naši sugovornici navode da bi, s obzirom na dosadašnji veliki uvoz, bilo teško dokazati da je na hrvatsko tržište ušla tolika količina proizvoda koja bi opravdala aktiviranje "sigurnosne" klauzule. Pitanje je i bi li hrvatske vlasti bile uopće spremne na taj korak.

Zasad se tek spremaju za sastanak u Bruxellesu na temu pomoći poljoprivrednom sektoru u EU. Ministarstvo poljoprivrede na taj će sastanak u četvrtak poslati svog predstavnika, no još ne očekuju konkretna rješenja. U stalnom su kontaktu s hrvatskim proizvođačima koji izvoze na rusko tržište, ali zasad, koliko se može doznati, ne razmatraju konkretne mjere za pomoć, već čekaju zajedničku europsku akciju. (I. FRLAN, B. MRVOŠ PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter