Pad BDP-a: Vlada priprema nove rezove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neprekinuti pad hrvatskog gospodarstva traje već sedam tromjesečja zaredom. Tako je u drugom kvartalu ove godine BDP pao za 0,7 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Manji je to pad nego što je većina analitičara predviđala i ukazuje na usporavanje pada jer je u prvom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad bio 1,5 posto. Najmanji je to kvartalni pad gospodarstva kojeg je od preuzimanja vlasti ubilježila vlada Zorana Milanovića. Posljednji put kvartalni rast hrvatsko je gospodarstvo zabilježilo u trećem tromjesečju 2011. godine, ali je u padu već pet godina.

I dok je nastavak pada BDP-a po nižim stopama od dosadašnjih za Vladu naznaka pomaka u pravom smjeru, za njihove je političke protivnike u HDZ-u to dokaz kolapsa odnosno raspada gospodarstva, državnog proračuna, ali i vladajuće koalicije u kojoj se kako tvrde oporbeni lideri stranke sve više sukobljavaju.

Pad od 0,7 posto bolji je rezultat nego što su to analitičari najavljivali, dobar i indikativan pomak u pozitivnom smjeru, ali još uvijek nedovoljan, komentirao je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić dodajući da bi to mogao biti pokazatelj da se očekuje lagani oporavak. Tomu u prilog, uvjeren je Grčić, ide i činjenica da su sve komponente BDP-a porasle u drugom kvartalu, osim uvoza. Uvoz je tako poništio pozitivne efekte rasta u osobnoj potrošnji, investicijama i izvozu, posebno izvozu turističkih usluga.

- Neki se trendovi ipak mijenjaju, nakon dugo vremena imamo rast i pozitivan doprinos investicija, posebno državnih koje su u prvih šest mjeseci porasle za 30 posto, pohvalio se Grčić.

Potpredsjednik Vlade posebno važnim smatra činjenicu da nakon 15 kvartala i osobna  potrošnja, najvažnija komponenta BDP-a, konačno pokazuje znakove oporavka.

Na pitanje jesu li pozitivni trendovi u osobnoj potrošnji rezultat provođenja fiskalizacije, odnosno uključivanja jednog dijela sive ekonomije u službene podatke, Grčić je priznao da je i to dijelom utjecalo na pozitivne trendove u osobnoj potrošnji, ali da su uočeni i prvi efekti realnog rasta plaća, što znači da se potencijal rasta osobne potrošnje lagano povećao.

- Skromno, ali je to dobar znak, zaključio je Grčić.

Što se tiče godišnjih rezultata Grčić se nije htio upuštati u procjenu može li Hrvatska do kraja godine zabilježiti plus ili biti barem na nuli kad je rast BDP-a u pitanju. U trećem tromjesečju očekuje nulu, možda čak i blagi rast, ali što će se događati na razini godine ovisit će o stopi u posljednjem ovogodišnjem kvartalu.

Na pitanje hoće li Vlada korigirati svoju stopu rasta za ovu godinu od 0,7 posto, koja je pak u prvotnoj verziji bila 1,8 posto, pa samim time i proračunske prihode, Grčić je kazao da će se odluka o korekciji donijeti do kraja mjeseca kad će Vlada predstaviti i svoje smjernice za trogodišnje razdoblje. Ipak, Grčić procjenjuje kako će te korekcije ići na smanjenje očekivanih stopa rasta. (Jagoda MARIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter