Pad BDP-a 6,7 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski bruto domaci proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesecju realno manji za 6,7 posto u odnosu na prvo tromjesecje lani, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

"Realni pad BDP-a od 6,7 posto najveci je realni pad u razdoblju od prvog tromjesecja 2000. do prvog tromjesecja 2009. godine", isticu iz DZS-a koji je objavio procjenu tromjesecnog obracuna BDP-a.

Statisticki podaci za prvo tromjesecje ove godine u odnosu na isto tromjesecje lani pokazuju da su sve kategorije BDP-a s rashodne strane zabilježile znacajan realni pad, osim potrošnje države koja je zabilježila rast.

Izdaci za potrošnju kucanstava, najveca kategorija u BDP-u, realno su pali za 9,9 posto, što je, napominju iz DZS-a, najveci realni pad u cijelom promatranom razdoblju.

To je i drugo tromjesecje za redom u kojem se bilježi pad izdataka za potrošnju kucanstava, a nakon pada za 3,2 posto u zadnjem tromjesecju prošle godine u odnosu na isto razdoblje godine prije, pad je još izraženiji u prvom ovogodišnjem tromjesecju.

Izvoz i uvoz roba i usluga, kategorije koje su zabilježile pad i u zadnjem tromjesecju prošle godine (izvoz pad za 2,5 posto, uvoz za 7,1 posto), u prvom ovogodišnjem kvartalu bilježe još izrazitiji pad – izvoz roba i usluga realno je pao za 14,2 posto, a uvoz roba i usluga pao je za 20,9 posto.


Podijeli: Facebook Twiter