Paco de Lucia: Slijedim svoju intuiciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon pet izuzetno uspješnih nastupa u Hrvatskoj, maestro Paco de Lucia, jedan od najznacajnijih flamenco gitarista svih vremena, sa svojim ce ansamblom u ponedjeljak, s pocetkom u 21.30 sati, nastupiti u pulskoj Areni.

Nastupi u Hrvatskoj dio su svjetske turneje pod nazivom "Paco de Lucia and band Live on Tour 2010". Uoci pulskog gostovanja Paco De Lucia nam je otkrio ponešto o svom muziciranju i svojim promišljanjima o glazbi.

Je li naporno na svakom koncertu održati jednak nivo entuzijazma i one komponente koja svaku vašu izvedbu cini toliko posebnom?


Kad sam na pozornici, ne osjecam godine - nervozan sam kao i nekada, uvijek je jednako, i dok se penjem na pozornicu vrlo sam uzbuden što cu svirati i zbog toga se osjecam kao mladic. Danas imam privilegiju da sviram kada želim, kao i da sviram ono što stvarno želim svirati.



Vecinu godina vašeg glazbenog obrazovanja niste znali citati notne zapise. Koji nacin ucenja sviranja gitare je bolji - na "uho" ili pomocu notacije?


Ne znam što je bolje - ali znam da meni osobno ne bi uopce pomoglo da naucim note. Time bih samo izgubio sposobnost da slijedim vlastitu intuiciju... No, da me ne bi krivo shvatili - nikako ne tvrdim da nije potrebno nauciti note!


Zašto ste uvrstiti Pulu u raspored svoje turneje?


Sviramo u Puli jer je upravo Pula jedan od najljepših gradova u Europi za koncertiranje! Dovodim ponovo i svoju obitelj, jer je to zaista divan grad. Volimo more i mediteransku atmosferu, dobru hranu i ljubazne ljude!
(Tea TIDIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter