Paco de Lucia ispunio Arenu strašcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pljeskanje dlanovima, lupanje nogama, ritam koji se, isprepleten s brzim, temperamentnim gitaristickim pasažima i melodijama, s pozornice zarazno širi i gotovo hipnoticki plijeni pažnju više od tri i pol tisuce posjetitelja u ponedjeljak u Areni - tako bi se ukratko mogao opisati nastup maestra španjolskog flamenca, gitaristickog virtuoza Paca de Lucije, koji je nastupio uz pratnju gitarista Nina Joselea, klavijaturista i usnoharmonikaša Antonia Serrana, basista Alaina Pereza, perkusionista Piranhe, vokalista Crista Herediae i Davida de Jacoba te plesaca Farruca.

Upravo ta sposobnost da stvori tenziju i u potpunosti zadrži pažnju publike, koja je u apsolutnoj tišini slušala više od dva sata svirke ispunjene strašcu, koja zapravo i cini flamenco toliko posebnim, ali i izuzetno zahtjevnim za izvedbu, odlika je velikih glazbenika, što je Paco de Lucia još jednom dokazao.



Nije puno trebalo da pridobije publiku - vec s drugom skladbom aplauzima je nagradivala solisticke dionice svakog izvodaca, a tenzija je rasla sa svakom novom skladbom.

Iako je sastav, komoran i skroman, ovi glazbeni virtuozi stvaraju izuzetno bogatu glazbenu kulisu, protkanu zamršenom ritmickom potkom sacinjenom od cahona te pljeskanja dlanovima, a sve to je dodatno zacinio strastveni plesni virtuoz Farruco, koji je potplatima svojim cipela držao freneticno brz ritam, kojim je uostalom pulsiralo i cijelo njegovo tijelo, a ritam je dodatno zacinio i teatralnim plesnim pokretima, cime je od publike izmamio burne ovacije i duge aplauze.



Vrhunac koncerta definitivno je bila gotovo 20-minutna skladba u kojoj su se svi glazbenici, kao i plesac Farruco, izmjenjivali u solo dionicama, gradirajuci od izuzetnog pianissima do freneticnog krešenda, a publika je skladbu prekidala oduševljenim aplauzima.

Ni više od dva sata svirke nije bilo dosta pulskoj publici, koju su velikim dijelom cinili i brojni turisti, vecinom iz Italije - izuzetno dugim, upornim, bucnim aplauzom publika je maestra De Luciju i njegov ansambl dozvala na bis, kad su oni izveli jedan od najvecih hitova - "Entre dos aguas".

Emocije su ponijele sve prisutne, publika se ustala sa sjedala u parteru te su se svi natiskali oko pozornice i po završetku još jednim bucnim, dugim aplauzom pozdravili izvedbu virtuoza, koji je održao jedan od onih koncerata koji ce dugo ostati u sjecanju. (Tea TIDIC, snimio Dejan ŠTIFANIC)

Paco oduševljen prijemom pulske publike
Kako saznajemo od producenta koncerta, Tomislava Kašljevica iz zagrebacke tvrtke Haarlem, Paco de Lucia je oduševljen preksinocnjim koncertom i prijemom pulske publike, te je rekao da je ovaj nastup u pulskoj Areni definitivno jedan od njegovih boljih koncerata. "Pula je meni i mojoj obitelji ostala u izuzetno lijepom sjecanju, te cu se potruditi da opet dodemo u Pulu", rekao je Paco.


Podijeli: Facebook Twiter