Pacijentu oslabiti imunitet prije transplantacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski znanstvenici pronašli su nacin da prevare imunosni sustav da prihvati transplantirani organ od nepodudarnog donora što je otkrice koje bi moglo pomoci pacijentima da se ne izlažu citav život terapiji da bi se sprijecilo odbacivanje organa.

Istraživanje je obuhvatilo osam osoba kojima je transplantiran bubreg i njih pet prestalo je nakon godinu dana uzimati imunosupresivnu terapiju, dvoje je na sniženoj dozi te terapije, a u jednom slucaju došlo je do odbacivanja bubrega te je bolesnik podvrgnut klasicnoj operaciji transplantacije bubrega, objavljeno je u casopisu Science Translational Medicine.

Uz konvencionalne transplantacije organa primatelji organa moraju citav život uzimati lijekove da bi onemogucili svoj imunosni sustav da odbaci te organe. Ti lijekovi imaju ozbiljne nuspojave ukljucujuci izazivanje povišenog krvnog tlaka, šecerne bolesti, infekcije, te bolesti srca i raka.

"Ovaj novi pristup potencijalno ce pružiti bolju kvalitetu života i manje zdravstvenih rizika za osobe s transplantiranim organima", kazala je Suzanne Ildstad sa sveucilišta Louisville u Kentuckiju koja je razvila novi pristup transplantaciji. No, neki strucnjaci kažu da je procedura prerizicna posebno uzimajuci u obzir relativnu sigurnost transplanacije bubrega klasicnom metodom.

Nova tehnika temeljena je na otkricima da se životinjski imunosni sustav može nauciti da prihvati strano tkivo. U okviru istraživanja primatelji organa, prije transplantacije, podvrgnuti su kemoterapiji i zracenju da bi se oslabio njihov imuni odgovor, a nakon toga slijedila je transplantacija bubrega. Dan nakon transplantacije u primatelja organa unesene su maticne stanice darivatelja organa da bi se stvorila dva sustava koštane srži koji koegzistiraju.

Pacijenti tretirani novom tehnikom tijekom godinu dana uzimali su lijekove za sprjecavanje odbacivanja transplantata cija je doza postupno smanjivana. Pet od osam pacijenata nakon godinu dana prestalo je uzimati te lijekove, a u dva slucaja uzimanje se nastavilo, ali u smanjenim dozama u odnosu na uobicajene. Kod jednog pacijenta došlo je do odbacivanja bubrega. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter