Pacijenti u pulskoj bolnici se smrzavaju

(Arhiva GI / D. MEMEDOVIĆ)
(Arhiva GI / D. MEMEDOVIĆ)

Pacijenti u pulskoj bolnici se smrzavaju, upozoravaju nas naši čitatelji. Tako nas je i jučer nazvala jedna Puljanka riječima da joj je otac leži na Odjelu neurologije, gotovo je u potpunosti nemoćan i ne može niti govoriti, a kamoli se pokrivati dekama.

- Znam da se svugdje štedi i jasno mi je da ne trebaju grijati tako da svugdje u bolnici bude 20 stupnjeva, ali nije mi jasno da teško bolesni ljudi moraju danima ležati u hladnim prostorijama i smrzavati se, veli nam čitateljica (podaci poznati redakciji) uz riječi da su o tome, kada će početi grijati, pitali i sestre no one su im odgovorile da će se stalno početi grijati tek kada bude hladno, dok za sada griju samo povremeno.

I drugi naš čitatelj ogorčeno je ustvrdio da su hladniji dani počeli još sredinom prošlog mjeseca, dok se u pulskoj bolnici pacijenti smrzavaju jer grijanje radi samo ujutro i po podne po par sati.

- Zvao sam nadležne u bolnici koji su rekli da griju prema vremenskim prilikama. Žalosno za čuti, jer bolnica ima jako debele zidove i to što griju par sati na dan nije dovoljno, pogotovo bolesnim i starijim osobama, veli nam čitatelj.

Zašto se sobe ne griju dovoljno upitali smo jučer sanacijsku upraviteljicu dr. Irenu Hrstić, koja odgovara da se režim grijanja usklađuje s vanjskim temperaturama.

- Obzirom da su u proteklom periodu vanjske temperature bile visoke, dosezale su tijekom dana i do 18 stupnjeva, grijanje, što zbog izostanka potrebe, a ujedno i racionalizacije troškova nije bilo uključeno tijekom 24 sata. Posljednjih dana vrijeme je nižih temperatura i počinje se s intenzivnijim grijanjem, posebno vodeći računa o specifičnostima određenih kategorija pacijenata kao na primjer na ginekologiji i pedijatriji. Nažalost, u Zagrebačkoj je hladno čim puše bura i pojačano grijanje teško može ublažiti osjećaj hladnoće jer puše kroz prozore, veli dr. Hrstić dodajući da bi nova stolarija trebala riješiti dugogodišnji problem s burom na toj lokaciji.

Bolnica prokišnjava poput sita

Osim što su sobe ali i hodnici hladni, pulska bolnica prokišnjava. Ovo je, primjerice, slikano početkom tjedna na odjelu gdje se obavljaju ultrazvuk i rendgen, a koji je, kako smo čuli, bio u kvaru. U hodniku je pacijente dočekivalo ni manje bi više nego 14 kanti u koje je voda kapala mada je kišiti prestalo još uvečer. Može li se, dok čekamo novu bolnicu, ipak krov i plafon pokrpati ili ćemo čekajući pustiti da se sve raspadne samo od sebe? (B. PETROVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter