Pacijenti u bolnici hlade se svojim ventilatorima!

Bolesnici, ali i medicinsko osoblje kao i svake godine kupaju se u vlastitom znoju (M. MIJOŠEK)
Bolesnici, ali i medicinsko osoblje kao i svake godine kupaju se u vlastitom znoju (M. MIJOŠEK)

Teško je i zdravima, a kamoli bolesnima. Zbog visokih temperatura koje su za vikend dosegnule 38 stupnjeva, pacijenti u pulskoj bolnici i ove su godine osuđeni na katastrofalne uvjete jer većina bolničkih odjela nema klimu, pa se bolesnici, ali i medicinsko osoblje kao i svake godine kupaju u vlastitom znoju. Sve se to zbiva u jednoj od najrazvijenijih županija, kako mnogi vole prigodničarski tepati. Županiji u kojoj najveća zdravstvena ustanova nema ni za klimu!

I tako već godinama slušamo o novoj, modernoj i suvremenoj bolnici, a pred svake izbore izgradnja nove zdravstvene ustanove top je tema svih opcija.

No, kada se stišaju političke strasti, pulska bolnica ostaje tek preskupa investicija na čekanju. Unatoč jučerašnjem kratkotrajnom osvježenju, dovoljan je kratak obilazak po usijanim hodnicima da pomislite "nedajbože da završim ovdje". Zidovi se ljušte, pacijenti u ambulantama i sobama skapavaju od vrućine, na hodnicima pomični kreveti s pacijentima na "čekanju".

- Možete zamisliti kako je boraviti u sobi nakon operacije s još nekoliko ljudi. Strašno je vruće, nema zraka, a neki se barem malo spase tako što im rodbina donese ventilator, ispričao nam je jedan pacijent.

Uvjeti rada su teški, potvrdila nam je i nova sanacijska ravnateljica dr. Irena Hrstić.

- Ako je u ovim danima nepodnošljivo boraviti u zatvorenom prostoru koji nije klimatiziran, onda se može reći da je boravak u Općoj bolnici Pula posljednjih dana teško podnošljiv. Razlog tomu je što prostori nisu u stopostotnom opsegu klimatizirani. Klimatizirane su jedinice intenzivnog liječenja (liječenje medicinski najugroženijih pacijenata), rodilište s 24-satnim radnim vremenom te pojedini dijelovi pedijatrije (s obzirom na specifičnost dječjeg uzrasta), veli dr. Hrstić.

Zanimalo nas je li točno da službeni uredi ravnateljstva imaju klimu i stoje li negdje na lageru klime iz donacija koje dosad još nisu montirane.

- Nije točno. Jedini klima-uređaj u uredima Ravnateljstva koji radi je onaj u prostoru gdje se nalazi server bolničkog informatičkog sustava i telefonska centrala, što je uvjet tehničke funkcionalnosti. Prema spoznajama iz Ravnateljstva, nema niti jednog donacijskog uređaja koji nije instaliran, kazala je sanacijska upraviteljica. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter