Pacijenti se ne vole suprotstavljati mišljenju lijecnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pacijenti se uglavnom ne žele suprotstaviti mišljenju svoga lijecnika oko terapije ali ce zato nakon odlaska iz ordinacije zanemariti njegove upute, pokazalo je americko istraživanje po kojem bi najveci dio pacijenata želio imati utjecaj na odabir lijecenja.

U sklopu istraživanja, ciji su rezultati objavljeni u casopisu Archives of Internal Medicine, anketirano je 1340 odraslih osoba koje su pozvane da zamisle da pate od nekog oblika bolesti srca i nakon toga su se morale izjasniti na koji nacin žele biti ukljucene u odluke o vlastitu lijecenju.

Oklijevanje ili cak i strah od protivljenja lijecnickoj preporuci predstavljaju veliku zapreku donošenju zajednicke odluke i oni su podjednako prisutni u svim obrazovnim strukturama, kaže Dominick Frosch iz Palo Alto Medical Foundation Research Intitute i Sveucilišta Kalifornija u Los Angelesu.

"Oklijevanje da se izrazi neslaganje u ordinaciji može biti povezano s lošijim poštivanjem lijecnickih uputa izvan ordinacije", kaže Frosch.

Gotovo 70 posto pacijenata kazalo je kako bi prednost dalo donošenju zajednickih odluka o lijecenju sa svojim lijecnikom, no istodobno tek je svaki sedmi kazao da bi lijecniku kazao kako se ne slaže s preporucenim lijecenjem. Dio smatra da bi to bilo društveno neprihvatljivo ili bi naštetilo njihovu odnosu s lijecnikom.

Frosch upozorava da suzdržanost u komunikaciji lijecnika i pacijenta može imati puno gori ishod poput neuzimanja propisanih lijekova. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter